ktoś wie jak to?
marzenka: Wyznacz najmniejszą i największą wartośc funkcji:
f(x)= −3x2 − x + 2 w przedziale <−2;2>
13 mar 16:27
Janek191:

f(x) = − 3 x
2 − x + 2 < − 2, 2 >
a = − 3 < 0 − ramiona paraboli są skierowane do dołu
| | −b | | 1 | |
p = |
| = − |
| ∊ < − 2 , 2 > |
| | 2a | | 6 | |
więc
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | |
f(p) = ymax = − 3*( − |
| )2 − ( − |
| ) + 2 = − |
| + |
| + 2 = 2 |
| |
| | 6 | | 6 | | 12 | | 12 | | 12 | |
y
min = f(2) = − 3*2
2 − 2 + 2 = − 12
Patrz też na wykres
13 mar 16:39
marzenka: oki,dzięki wielkie!
13 mar 16:44