Oblicz pole powierzchni calkowitej tego walca.
ashley: Powierzchnia boczna walca jest prostokątem, którego jeden bok przystający do wysokości
walca ma długość 20cm, a przekątna tego prostokąta tworzy z drugim bokiem kąt miary
30 stopni. Oblicz pole powierzchni calkowitej tego walca.
1 kwi 15:56
Agusskaa: Pb= 20 * 20
√3 =400
√3
L= 20
√3
L= 2πr
2πr=20
√3
πr=10
√3
Pc=2Pp + Pb
| | 300 | | 600 | | 600 + 400π √3 | |
Pc = 2* |
| + 400 √3 = |
| + 400 √3 = |
| |
| | π | | π | | π | |
27 gru 21:46
blad: blad
14 mar 14:37