ostrosłupy
aga: Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego , którego krawędź boczna ma długość: 10
cm,a pole podstawy jest równa 72 cm'2
b..13cm, a przekątna podstawy jest równa 24 cm
tylko proszę o dokładne rozwiązania bo jestem tępa z matmy i nie za bardzo to rozumiem
14 mar 16:55
dero2005:

l = 10
P
p = a
2 = 72
d =
√a
oblicz a, potem d, potem połowę d, potem z Pitagorasa oblicz h i podstaw to do wzoru na
objętość
14 mar 17:03
aga: a prościej to jak ?
14 mar 17:06
dero2005:
a gdzie tu trudność widzisz?
14 mar 17:21
aga: no przecież pisze, że jestem tempa z matmy i nie wiem jak to rozwiązać
14 mar 17:27
dero2005:
"tempa" to jesteś z polskiego a z matmy leniwa
14 mar 17:29
aga: nie musisz mi pomagać i mnie nie oceniaj bo mnie nie znasz
14 mar 17:35
aga: I co ty chcesz od mojego polskiego ?!
14 mar 17:38