symbol newtona
spirner:
ma ktoś pomysł jak to rozwiązać starałem się normalnie ze wzoru ale mi wychodzi z pierwszego
−1! wiec coś robie źle
14 mar 19:25
kyrtap: na pewno poprawnie spisałeś
14 mar 19:26
spirner: tak wszystko jest dobrze spisane odpowiedz to 3 jak wpisałem w wolfram to tak wychodzi więc
raczej da sie rozwiązać
14 mar 19:55
14 mar 19:56
52: 2−1 zapis bez sensu....
14 mar 19:56
52: no
14 mar 19:57
52: n!+n!=18
2n!=18
n!=9
n=3
14 mar 19:58
52: W drugim ułamku w liczniku powinno być 2n!
14 mar 19:59
spirner: | | n! | | 4n! | |
ale mógłbyś wytłumaczyć jak przeszedłeś z tych symboli na |
| + |
| bo własnie tego |
| | 1 | | 2! | |
| | n! | |
nierozumień bo we wzorze mam że |
| |
| | k!(n−k)! | |
14 mar 20:01
52: No
| | | | n! | | n! | | n! | |
Z | = |
| = |
| = |
| =n! |
| | | (n−(n−1))! | | (n−n+1)! | | 1! | |
analogicznie drugi symbol newtona
14 mar 20:03
pigor: ..., np. tak : dla ułatwienia, korzystam
| | | | | |
z własności symbolu Newtona | = | , wtedy : |
| | | |
| | | | | | 2n(2n−1) | |
⇔ | + | =18 ⇔ n+ |
| =18 ⇔ n+n(2n−1)= 18 ⇔ |
| | | | 2*1 | |
⇔ n+2n
2−n= 18 ⇔ 2n
2=18 ⇔ n
2=9 i n ≥1 ⇔
n=3 . ...
14 mar 20:09
prosta: 52
co ty wypisujesz najlepszego
14 mar 21:03
prosta:
nie znajdziesz liczby naturalnej n tak, by n!=9
14 mar 21:07
52: No tak, fatalna pomyłka...
14 mar 21:53
52: Przepraszam

Mój błąd....
14 mar 21:54