plnimetri
szymi: W trapezie prostokątnym wpisano okrąg promień tego okręgu wynosi 3 cm a kat ostry trapezu ma 60
sto i oblicz pole trapezu
13 mar 12:02
Janek191:

r = 3 cm
h = 6 cm
x = 6 :
√3 = 2
√3
a = b + x = b + 2
√3
c
2 = 6
2 + x
2 = 36 + 12 = 48 = 16*3 ⇒ c = 4
√3
2 b + x = 6 + c
2 b = 6 + 4
√3 − 2
√3 = 6 + 2p[3}
b = 3 +
√3
a = 3 +
√3 + 2
√3 = 3 + 3
√3
P = 0,5*( a + b)*h = 0,5*( 3 + 3
√3 + 3 +
√3)*6 = 3*(6 + 4
√3) = 18 + 12
√3
P = 6*( 3 + 2
√3) cm
2
===================
13 mar 14:37
Eta:

Korzystamy ze związków miarowych ( gimnazjum) w trójkątach o kątach : 30
,60
o,90
o
co bardzo ułatwia i
skraca rozwiązanie( co widać w rozwiązaniu
Janka
| | 6+4√3 | |
P= |
| *6= 6(3+2√3) cm2 |
| | 2 | |
13 mar 21:03