logarytmy
xyz: Wartość wyrażenia log2 3√16 : log3 3√3/27=
wyszło mi log2 161/3 : log3 3−8/6 i nie wiem co dalej... pomocy! ;x
13 mar 20:46
5-latek: log2(24)1/3= log2 24/3 = U{4/3} log2 2 = policz (bo 16=24
Tak samo drugi logarytm i podziel te dwa wyniki
Korzystamy z tego ze loga bm= m*loga b
13 mar 20:53
52: Zróbmy to tak:
| | 3√3 | | 4 | | 8 | | 4 | | 8 | |
log23√16 : log3 |
| = |
| log22 : (− |
| )log33= |
| : (− |
| )=... |
| | 27 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
13 mar 20:54
Janek191:
| | 1 | | 4 | |
log2 3√16 = log2 ( 24)13 = |
| *4 = |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 3√3 | | 313 | |
log3 |
| = log3 |
| = log3 313 − log3 33 = |
| | 27 | | 33 | |
| | 1 | | 1 | | 9 | | 8 | |
= |
| − 3 = |
| − |
| = − |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
więc
| | 4 | | 8 | | 1 | |
u = |
| : ( − |
| ) = − |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
13 mar 20:59
5-latek: Janek

dzielenie mogles zostawic do wykonania
Przeciez to jest uczen nie podstawowki tylko liceum
Zreszta
52 mu napisal
13 mar 21:01
Janek191:
Jak zacząłem pisać, to jeszcze nic nie było
13 mar 21:02
xyz: uczennica klasy maturalnej

Dziękuje
13 mar 21:34
52: To uczennicy klasy maturalnej zalecam przerabianie arkuszy maturalnych, żeby nie było przykrych
niespodzianek na maturze (rada z dobrej woli)
13 mar 21:39
xyz: nie martw się o mnie, robię to nie od dziś
13 mar 21:40