rozwiązywanie równań z kątami
A: Właściwie chodzi mi ogólnie o to jak rozwiązuje się tego typu równania ale chociażby na tym
przykładzie? Kiedy mam podać ile wynosi α np. gdy sinα=−√24
14 mar 21:30
x: | | √2 | |
jakie musi być α by sinα= |
| ? pamietaj ze sinus jest funkcja okresowa |
| | 4 | |
14 mar 21:32
A: Tak, chociażby taki przykład. Wiem, że jest okresowa, jeszcze przy jakiś równych wartościach
jestem w stanie odczytać to z wykresu, ale co, gdy nic ładnego nie wychodzi?
14 mar 21:34
x: jak wychodzi kicha to rzucasz arcsin i gitara gra, ja bym sie do tego nie przyczyepil chyba,
np.
| | √2 | | √2 | |
sinα= |
| ⇒ α=arcsin |
| |
| | 4 | | 4 | |
14 mar 21:37