Wykaz
izka: Mamy dany wielomian W(x) = x3 − 3x2 − x + 6. Wykaz ze jeżeli P(x) = W(x) + x −1, to wielomian
P ma tylko jeden pierwiastek.
14 mar 13:21
5-latek: Napisz jak wyglada wielomian P(x) rozwiaz rownanie P(x)=0
14 mar 13:26
izka: Tylko ze nie ma miejsc zerowych
14 mar 13:31
Braun:
W zbiorze liczb zespolonych ma !
14 mar 13:32
izka: Nie mam pojęcia co to są liczby zespolone
14 mar 13:34
ICSP: Wielomian stopnia nieparzystego zawsze ma przynajmniej jeden pierwiastek.
14 mar 13:39
14 mar 13:41
ICSP: Czy ktoś każe Ci go wyznaczać ?
Masz pokazać, że jest dokładnie jeden.
Pochodna powinna załatwić sprawę
14 mar 13:42
5-latek: No to mamy rownanie postaci x
3+px
2+q =0 to rozwiaznie jest postaci
| | q | | p3 | | q2 | | q | | p3 | | q2 | |
x=p3{− |
| +√ |
| + |
| +p3{− |
| −√ |
| + |
| |
| | 2 | | 27 | | 4 | | 2 | | 27 | | 4 | |
I w jednym i w drugim wyrazenie wszystko to jest pod pierwiastkiem stopnia trzeciego
(nie szlo to inaczej zapisac (wiec pewnie liczby zespolone
14 mar 13:45
5-latek: A widzisz nie ma potrzeby wyznaczania
14 mar 13:47
ICSP: Dla x
3 + p
x + q = 0
14 mar 13:49
5-latek: Tak jak napisales .Czytalem o tym w nocy i sie pomylilem

dzieki za poprawe
14 mar 13:52
ICSP: i nie ma sensu go wyznaczać. O ilości pierwiastków mówi już sama Δ.
14 mar 13:55
5-latek: ICSP
pewnie dalej w ksiazce bedzie to opisane (A.W Mostowski Rozwiazywanie rownan
algebraicznych
14 mar 14:15
pigor: ..., no to może np. tak :
W(x)= x
3−3x
2−x+6 /+ (x−1) ⇒ W(x)+x−1= x
3−3x
2+5, czyli
P(x)= x3−3x2+5 i P(±1)≠0 i P(±5)≠0 − wielomian P nie
ma pierwiastków wymiernych, więc z pochodnej :
P '(x)= 3x
2−6x= 3x(x−2) i P ''(x)= 6x−6=6(x−1) , gdzie
P '(x)= 0 ⇔ (
x=0 i P ''(0)= −6 < 0 ⇒ P
max.= P(0)=5 >0 ) v
v (
x=2 i P ''(2) = 6 >0 ⇒ P
min.= P(2)=1 >0) , stąd
łatwo odczytujesz ekstrema i monotoniczność wielomianu P, z których
wynika, że wykres przecina OX tylko w jednym punkcie o odciętej
(x
o< 0) , czyli P ma tylko jeden pierwiastek (więcej...

ujemny) c.n.w.
14 mar 14:22
5-latek: Czesc
pigor 
Zapiszse tez Twoje rozwiazanie
14 mar 14:24