oblicz pola obszarów ograniczonych przez linie/ krzywe całka oznaczona
Kaka: Obliczyć pola obszarów (albo sumę pól obszarów) ograniczonych przez linie:
y=−x2 + 2x y=1/3x2 − 2x
14 mar 10:50
5-latek: A co w tym trudnego
Narysuj wykresy tych funkcji na jednym ukladzie wspolrzednych i bedziesz mial granice
calkowania
Albo przyronaj rownania i oblicz punkty wspolne tych wykresow
14 mar 10:53
Janek191:
| | 1 | |
− x2 + 2 x = |
| x2 − 2x / * 3 |
| | 3 | |
− 3 x
2 + 6 x = x
2 − 6x
4 x
2 − 12 x = 0
4x*( x − 3 ) = 0
x = 0 lub x = 3
−−−−−−−−−−−−−−
oraz
− x
2 + 2 x = 0
− x*( x − 2) = 0
x = 0 lub x = 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Pole
2 3 3
| | 1 | |
P = ∫ ( − x2 + 2 x) dx − ∫ ( |
| x2 − 2 x} dx − ∫ ( − x2 + 2 x ) dx = |
| | 3 | |
0 0 2
14 mar 11:00
Kaka: Janek191 Nie rozumiem dlaczego są takie całki, z mojego rozumowania wychodzi mi to :
2 3
P = ∫ ( − x2 + 2 x) − (1/3x2−2x)dx − ∫ (x2 − 2 x) − (1/3x2−2x) dx
0 2
14 mar 11:11
Kaka: w drugiej całce pierwszej części miało być −x2−2x *
14 mar 11:34