Czy ktoś jest w stanie to rozwiązać bądź rozjaśnić? Nie mam na to pomysłu.
Marcingall: | logx | | logx | | log5+log3 | |
| + |
| = |
| |
| log3 | | log5 | | log3 | |
13 mar 17:17
ICSP: Ustal dziedzinę, potem wyciągnij logx przed nawias i podziel równanie przez to co zostanie w
nawiasie.
13 mar 17:27
Marcingall: logx≥0, x≥100, x≥1 dobrze wyznaczona dziedzina?
13 mar 17:38
ICSP: źle
13 mar 17:38
Benny: Skąd to logx≥0?
Mi się wydaję, że starczy tylko x>0
13 mar 17:39
Marcingall: No tak, nie może być logarytmu z zera.
13 mar 17:41
Eta:
x>0
mnożymy równanie obustronnie przez log3*log5
logx(log5+log3)=log5(log5+log3) ⇒ logx=log5 ⇒ x=5
13 mar 23:18