prawdopodonieństwo
konix: W pudełku znajdują się rozróżnialne kule: 3 kula białe, 4 czarne i 5 niebieskich. Wybieramy
losowo trzy kule. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że wylosowane kule będą w jednym
kolorze.
14 mar 19:07
Mila:
Jaką masz propozycję ?
14 mar 19:09
kyrtap: Ω − zbiór zdarzeń elementarnych jednakowo prawdopodobnych
3+ 4 + 5 = 12 − liczba wszystkich kuli
| | 12! | | 10 * 11 * 12 | |
|Ω| = C312 = |
| = |
| = 10 * 11 *2 |
| | 3! * 9! | | 6 | |
A − "wylosowane kule będą w jednym kolorze"
| | 4! | | 5! | |
|A| = C33+ C34+C35 = 1 + |
| + |
| = 1 + 4 +10 = 15 |
| | 3! | | 3! * 2! | |
| | |Ω| | | 15 | | 3 | |
P(A) = |
| ⇒ P(A) = |
| = |
| |
| | |A| | | 10*11*2 | | 44 | |
14 mar 19:17
konix: Dziękuje za odpowiedź
14 mar 19:19
14 mar 19:44