bryły obrotowe
goska: Bardzo proszę o pomoc
Zad.1
Tworząca stożka o długości 6 cm jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni.
Oblicz pole powierzchni bocznej i objętość tego stożka.
Zad 2
Oblicz:
a) 2(√3−1)²+(√3+2)²=
b)(3−2√5)(3+2√5)=
Zad.3
Uzasadnij, ze liczba jest wymierna : √4+2√3 × √4−2√3 (pierwiastek przed 4 obejmuję całe
działanie4+2√3 i tak samo druga czesc)
13 mar 18:53
Janek191:
z.3
√ 4 + 2√3 *√ 4 − 2√3 = √ ( 4 +2 √3)( 4 − 2√3) =√16 − 12 = √4 = 2
13 mar 18:59
Jolanta:

P
b=πrl
pamiętasz trójkąt prostokatny o katach 30
0 i60
0 ? bok naprzeciwko kata 60
0 ma długosć a
√3
l=6=2a
a=3
a
√3=3
√3=r
P
b=π*3
√3*6=18
√3π
V=
13 mar 20:06