Trygonometria
tryg: Oblicz pozostałe wartości jeśli tg α = 3. Jak najszybciej to zrobić?
sin α, cos α
13 mar 18:46
Benny: Skorzystaj z "jedynki" trygonometrycznej
13 mar 18:48
tryg: co mi ona da jak nie mam ani sin ani cos?
13 mar 18:50
PW: | | sinx | |
Ale razem z |
| = 3 stanowi układ równań. Najszybciej będzie rozwiązać w pamięci. |
| | cosx | |
13 mar 18:53
Benny: Nie masz sin i cos, więc napisałem abyś skorzystał z jedynki.
sin
2α + cos
α=1
sinα=
√1−cos2α
I już masz sinusa

teraz podstaw to tg lub ctg
13 mar 18:55
Janek191:
| | y | | 3 | |
tg α = 3 = |
| = |
| ⇒ ( y = 3 i x = 1 ) |
| | x | | 1 | |
zatem
r
2 = x
2 + y
2 = 1 + 9 = 10
r =
√10
więc
13 mar 18:55
pigor: ...,
| | cosα | | 1 | |
ctgα= |
| = |
| ⇒ tgα = 31= 3 ⇒ |
| | sinα | | 3 | |
⇒ sinα= 3k i cosα= k i sin
2α+cos
2α= 10k
2= 1 ⇒ k
2=
110 ⇒
⇒ k = −
1√10 v k=
1√10 ⇒ sinα= ±
3√10 v cosα = ±
1√10 .
13 mar 19:03
5-latek: Albo sa gotowe wzory
Mozna je sobie wyprowadzic
| | tgx | |
Pierwszy wzor ze wzoru sinx= |
| i za tg podstawiamy ctg |
| | √1+tg2x | |
| | 1 | |
Drugi wzor ze wzoru cosx= |
| |
| | √1+tg2x | |
13 mar 19:06
5-latek: Oczywiscie ma byc (i za tgx podstawiamy ctgx
W drugim tak samo
13 mar 19:08