pomocy
kika22c: rozwiąż układ równań metoda akademicką.
{2x − y +2z=1
{3x + y − 2z=0
{x + 2y − 3z=2
W [2 −1 2]
[3 1 −2]= −6 + 2 +12 −2 +8 −9=5
[1 2 −3]
Wx[1 −1 2]
[0 1 −2]= −3 +4 − 4 +4=1
[2 2 −3]
Wy [2 1 2]
[3 0 −2]= −2 +12 +8 +9=27
[1 2 −3]
Wz[2 −1 1]
[3 1 0]= 4 +6 −1 +6=7
[1 2 2]
Dobrze to robię czy nie
15 wrz 21:57
AROB: Dobrze zrobiłaś. Tylko dlaczego to nazywasz metodą akademicką? Wyznaczniki znasz ze szkoły
średniej.
Powodzenia.
15 wrz 23:59
Bogdan:
Nie ma metody akademickiej rozwiązywania układów równań. Metoda, którą tu pokazujesz,
to metoda wyznacznikowa z zastosowaniem wzorów Cramera nauczana już w szkole średniej,
a nawet niekiedy w gimnazjum.
Sposób postępowania w Twoim rozwiązaniu jest prawidłowy, obliczenia nie. Rozwiąż jeszcze raz.
15 wrz 23:59
Bogdan:
Podpowiem
W
z = 15, nie 7.
| | 1 | | 27 | |
x = |
| , y = |
| , z = 3 |
| | 5 | | 5 | |
16 wrz 00:15
.: nie ma macierzy 3x3 w liceum
16 wrz 06:05
Bogdan:
Dzień dobry.
W szkole średniej nie ma również pojęcia macierzy drugiego stopnia, nie ma w ogóle
macierzy. W tym zadaniu nie mówimy o macierzach, mówimy o wyznacznikach.
kika22c przedstawiła wyznacznik trzeciego stopnia, w komentarzach i odpowiedziach
do niej skierowanych odnosimy się do pojęć przez nią w zadaniu zastosowanych. Sądząc
po przedstawionym przez kikę 22c sposobie rozwiązania można domniemywać, że
rozmawiamy z osobą, dla której wyznacznik III stopnia jest pojęciem znanym i być może
kika22c jest studentką.
16 wrz 10:27
kika22c: a jaką inną metodą można to rozwiązać
17 wrz 21:01
AS: Macierz bazowa Macierz wynikowa
2 −1 2 1
A = 3 1 −2 B = 0
1 2 −3 2
Wyznacznik macierzy A: W = 5 (wcześniej wyliczone)
Tworzę macierz transponowaną
2 3 1
A
T = −1 1 2
2 −2 −3
Wyliczam macierz odwrotną do macierzy A
T
1 1 0
A
−1 = 7 −8 10
5 −5 5
Szukane pierwiastki
x
z
x | 1 1 0 | | 1 | | 1/5 |
| | 1 | |
y = |
| *| 7 −8 10| * | 0 | = | 27/5 | |
| | 5 | |
z | 5 −5 5 | | 2 | | 3 |
18 wrz 10:49
.: Ale wyznacznikow trzeciego stopnia tez nie ma teraz w liceach..
Za to wyznaczniki drugiego stopnia sa juz w gimnazjum.
18 wrz 12:29
AS: Zasugerowany metodą akademicką przyjąłem że jest to poziom akademicki
a nie szkoła średnia.
18 wrz 12:42
AS: Na poziomie szkoły średniej można wykorzystać różne metody
nie koniecznie podstawiania czy wyznaczników
np. przeciwnych współczynników , porównywania,współczynnika nieoznaczonego.
Przytoczę przykład tego ostatniego
Rozwiązać układ rwnań
2*x + 3*y − 4*z = −4 |m
x − 2*y + 2*z = 3 | n
3*x + y + 2*z = 11
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Mnożę pierwsze równanie przez m ≠ 0 , drugie przez n ≠ 0 i stronami dodaję
2*m*x + 3*m*y − 4*m*z = −4*m
n*x − 2*n*y + 2*n*z = 3*n
3*x + y + 2*z = 11 stronami dodaję i grupuję
−−−−−−−−−−−−−−
(2*m + n + 3)*x + (3*m − 2*n + 1)*y + (−4*m + 2*n + 2)*z = −4*m + 3*n + 11
By znaleźć niewiadomą x przyrównuję do zera współczynniki przy y i z
3*m − 2*n + 1 = 0
−4*m + 2*n + 2 = 0
−−−−−−−−−−−−−−
Rozwiązanie tego układu : m = 3 , n = 5
| | −4*m + 3*n + 11 | | 14 | |
x = |
| = |
| = 1 |
| | 2*m + n + 3 | | 14 | |
By znaleźć niewiadomą y przyrównuję do zera współczynniki przy x i z
2*m + n + 3 = 0
−4*m + 2*n + 2 = 0
Rozwiązanie tego układu : m = −1/2 , n = −2
| | −4*m + 3*n + 11 | | 7 | |
y = |
| = |
| = 2 |
| | 3*m − 2*n + 1 | | 7/2 | |
By znaleźć niewiadomą z przyrównuję do zera współczynniki przy x i y
2*m + n + 3 = 0
3*m − 2*n + 1 = 0
Rozwiązanie tego układu : m = −1 , n = −1
| | −4*m + 3*n + 11 | | 12 | |
z = |
| = |
| = 3 |
| | −4*m + 2*n + 2 | | 4 | |
Cechą charakterystyczną tej metody jest że do rozwiązania układu równań liniowych
z trzema niewiadomymi wystarczy znajomość rozwiązania układu z dwiema niewiadomymi.
18 wrz 14:09
matematyk109: 15t −7u = 9
4t + 9u = 35
14 mar 22:41
seba: {3x+y=−3
−x+3y=11
28 kwi 10:12
Andrzej: Układ równań:
M = a0 * w0 + a1*w1 + a2*w2 + a3*w3 + a4*w4 +a5*w5
M = pfd * w2
gdzie:
w ∊(52 do 156)
pfd = 0.003018
a0 = −1346878762742493739000000000000
a1 = −8.236652272985753157e−17
a2 = 2.297008442721240143e−41
a3 = −1.582221867475856873e−24
a4 = −2.040865898132324219
a5 = 2.900240811398724361e−18
8 cze 10:55
Andrzej: Układ równań:
M = a0 * w0 + a1*w1 + a2*w2 + a3*w3 + a4*w4 +a5*w5
M = pfd * w2
gdzie:
w ∊(52 do 156)
pfd = 0.003018
a0 = −1346878762742493739000000000000
a1 = −8.236652272985753157e−17
a2 = 2.297008442721240143e−41
a3 = −1.582221867475856873e−24
a4 = −2.040865898132324219
a5 = 2.900240811398724361e−18
8 cze 11:00
jc: AS, to co pokazałeś to właściwe wyprowadzenie metody Cramera, przy czym odpowiednie
wyznaczniki powstają rekurencyjne (rozwinięcie Laplace'a).
Numerycznie zwykle wygrywa szkolna metoda podstawiania (metoda Gaussa).
8 cze 11:28
Andrzej: Proszę o pomoc w rozwiązaniu n/w układu równań. Szukam punktu przecięcia tych krzywych. Czyli
współrzędnych M i w.
Układ równań: M = a0 * w0 + a1*w1 + a2*w2 + a3*w3 + a4*w4 +a5*w5
M = pfd * w2
gdzie: w ∊(52 do 156)
pfd = 0.003018
a0 = −1346878762742493739000000000000
a1 = −8.236652272985753157e−17
a2 = 2.297008442721240143e−41
a3 = −1.582221867475856873e−24
a4 = −2.040865898132324219
a5 = 2.900240811398724361e−18
12 cze 14:52