14 mar 22:40
dero2005:
no bo jest prostokąty, przecież to widać z rysunku.
14 mar 23:02
Mila:
Niech P będzie środkiem BC
h=|PE|
H=|FE|
================
h
2−H
2=64⇔a
2=64 w ΔEFP
Z tw . odwrotnego do tw. Pitagorasa ,
ΔEAB:
17
2=?15
2+8
2
289=225+64
289=289 ⇔ΔEAB − Δprostokątny.
14 mar 23:04
kleszcz: Mila, ok rozumiem że jest wykazane tylko nadal nie ogarniam czemu wzięłaś 14a2?
14 mar 23:17
Mila:
Punkt F dzieli bok AD na połowy
W ΔEFA: z tw. Pitagorasa
14 mar 23:24
kleszcz: O co teraz chodzi h
2−H
2−−−−a
2=64
14 mar 23:32
kleszcz: *h2−H2=64?
14 mar 23:32
Mila:
W ΔEFP:
H2+a2=h2 z tw. Pitagorasa
a2=h2−H2
14 mar 23:34
kleszcz: ale czemu to jest równe 64?
14 mar 23:37
Mila:
23:04 patrz podkreślenie;
Odjęłam równania stronami.
14 mar 23:41
kleszcz: Dobra teraz wszystko jasne dzięki bardzo.
14 mar 23:44
kleszcz: Mam jeszcze takie pytanko czy kąt BPE jest prosty dlatego, że to połowa kąta półpełnego?
14 mar 23:52
Mila:
ΔBCE jest trójkątem równoramiennym, P −środek BC
EP jest wysokością tego Δ.
EP⊥BC
14 mar 23:56
kleszcz: tak rzeczywiście ok wszystko jasne dzięki, bo nie mogłem nigdzie zrozumieć czemu ten trójkąt
prostokątny(wszędzie w rozwiązaniach zaczynali od tego, że po prostu jest prostokątny, a
przecież na oko tego tak chyba nie widać).
15 mar 00:04
Mila:
15 mar 00:05