POMOZECIE ? MUSZE NA JUTRO TO ROZWIAZAC
MONIA: 1.Mamy dwa pojemniki: pierwszy ma kształt szescianu, drugi − ostrosłupa prawidłowego
czworokatnego. Przekatna szescianu ma długosc 6√2cm
Wysokosc ostrosłupa tworzy ze
´sciana boczna kat o mierze 60◦
. Pole powierzchni bocznej ostrosłupa jest równe 64√3cm²
Sprawdz na podstawie odpowiednich obliczen, czy woda wypełniajaca całkowicie pierwszy
pojemnik zmiesci sie w drugim pojemniku.
2.Która z liczb nie moze˙ byc równa polu rombu o obwodzie 12?
A) 9 √3 2
B) 9 √5 2
C)2π
D)1100
3.Przekrój osiowy walca jest kwadratem o boku a. Jezeli ˙ V oznacza objetosc walca, Pb
oznacza pole powierzchni bocznej walca, to
A) VPb = a4
B)V − Pb = a2
C) VPb = a2
D)V − Pb =a2
14 mar 18:43
dero2005:

D = 6
√2
_______________________________
P
b = 2a*h
s = 64
√3
a = h
s√3
2*h
s√3*h
s = 64
√3
2h
s2 = 64
h
s = 4
√2
a = 4
√2*
√3 = 4
√6
h =
√hs2 − (a2)2 = 2
√2
Porównaj objętości
14 mar 20:00
dero2005:

d = h = a
P
b = πdh = πa
2
teraz popodstawiaj do tych wzorów i zobaczysz
14 mar 20:13