;)
Michał: Witam,
Mam problem z dokończeniem zadania, dosłownie ostatnia linijka, w której wyrasta coś takiego:
√2+√3+√2−√3
Otóż myślałem, że wyjdzie zła odpowiedź, ale po wymnożeniu wszystkiego na kalkulatorze okazuje
się, że odpowiedź będzie dobra, tylko nie wiem jak z takiego czegoś zrobić √6 a tyle to się
równa. Ktoś może pomóć?
Pozdrawiam, Michał
13 mar 23:44
ICSP: Czyli szukamy takiego dodatniego x, że:
√2 + √3 + √2 − √3 = x
Podnosząc obustronnie do kwadratu :
4 + 2 = x2
x2 = 6
x = √6 v x = −√6
drugą opcję odrzucamy.
13 mar 23:51
Braun:
| | √2 | | √6 | | √2 | | √6 | |
| |
| + |
| |+| |
| − |
| | |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| √2 | | √6 | | √6 | | √2 | |
| + |
| + |
| − |
| =√6 |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
13 mar 23:53
Janek191:
| | 1 | | √6 | |
2 + √3 = ( |
| + |
| )2 |
| | √2 | | 2 | |
| | 1 | | √6 | |
2 − √3 = ( |
| − |
| )2 |
| | √2 | | 2 | |
więc
| | 1 | | √6 | | 1 | | √6 | | 2 | |
w = |
| + |
| + |
| − |
| = |
| = √2 |
| | √2 | | 2 | | √2 | | 2 | | √2 | |
14 mar 00:01
Janek191:
Zgubiłem wartość bezwzględną !
Trzeba iść spać
14 mar 00:04
14 mar 00:24
Michał: O matko! Tyle odpowiedzi to już dawno nie dostałem. Dziękuję bardzo.
Zauważam dziwną prawidłowość ze mną. Zaczynam robić co raz to trudniejsze zadania z matmy,
które mi wychodzą, z czego jestem bardzo zadowolony, ale ostatnio najczęściej robię błędy w
jakichś elementarnych działaniach, typu dodawanie liczb całkowitych itp. Jeszcze z miesiąc i
będę musiał się uczyć tabliczki mnożenia normalnie
14 mar 00:24
dero 2005:
Wniosek; popadasz w rutynę
14 mar 09:06