POMOZE KTOS
kinga: 1.Pan Jakub ma 4 marynarki, 7 par róznych spodni i 10 róznych koszul. Na ile róznych sposo− ˙
bów moze sie ubrac, jesli zawsze zakłada marynarke, spodnie i koszule. ˙
A) 280 B) 21 C) 28 D) 70
2.Liczba przekatnych szescianu to
A) 6 B) 12 C) 8 D) 4
3.Promien okregu wpisanego w trójkat równoboczny jest o 2 krótszy od promienia okregu
opisanego na tym trójkacie. Bok trójkata ma wiec długosc
A) 12√3
B) 2√3
C) 4√3
D) 3√3
4.Kat α jest ostry i sin α = 1 + t. Wtedy
A) cos α = t
B) cos α = |t|
C) cos α =√2t−t²
D) cos α = √−2t−t2
5.Dwa kolejne wyrazy ciagu geometrycznego (an) sa równe 3 i 18. Wyrazem tego ciagu moze
byc liczba
A) 27
B) 54
C)12
D) 16
14 mar 18:10