Kąt pomiędzy prostymi
Vashen: Na płaszczyźnie dane są punkty: A=(4,1), B=(2,2) i C=(3,4). Kąt BAC jest równy ?
13 mar 18:31
5-latek: Skorzystaj z iloczynu skalarnego
13 mar 18:34
PW: Gdy widzę taka polszczyznę, to nieodmiennie mam ochotę odpowiedzieć:
− Tak, jest równy.
13 mar 18:37
Vashen: Chodzi o to że to jest zadanie zamknięte i przepisałem je z arkuszu, nie chciało mi się
zmieniać treści, bo każdy chyba domyśla się o co chodzi.
13 mar 18:40
PW: I nie chciało Ci się podać proponowanych odpowiedzi?
Zupełnie inaczej podchodzi się do zadań "zamkniętych" − najczęściej metodą eliminacji
odpowiedzi jawnie głupich, nie dziw się więc, że nikt nie chce odpowiedzieć.
13 mar 19:00
bezendu:
Poprawna odpowiedź do OKOŃ
13 mar 19:02
5-latek: A nie mozna tego najzwyczajniej policzyc i napisac odpowiedz a nie bawic sie w jakies warianty
odpowiedzi ?
Przeciez to jest proste zadanie
13 mar 19:11
Janek191:

→
AB = [ 2 − 4, 2 − 1] = [ − 2, 1]
→
AC = [ 3 − 4, 4 − 1] = [ − 1, 3 ]
Iloczyn skalarny
→ →
AB o AC = (−2)*(−1) + 1*3 = 5
Długości wektorów
I AB I =
√5
I AC I =
√10
więc
| | 5 | | √5 | |
cos α = |
| = |
| = √0,5 ≈ 0,7071 |
| | √5*√10 | | √10 | |
α ≈ 45
o
========
13 mar 19:13
Janek191:
więc
α = 45
o
=======
13 mar 19:16
PW: A jakie były odpowiedzi do wyboru? Rzecz jest ważna, bo mało którego ucznia stać, by w 2 minuty
wykonał takie operacje.
13 mar 19:32
Janek191:
Zainteresowany ( ? ) się nie odzywa
13 mar 19:34
Mila:
Ponadto, do zadania zamkniętego inaczej podchodzimy niż otwartego.
Nie potrafimy rozwiązać równania, ale potrafimy wskazać jego rozwiązanie wśród podanych
propozycji.
13 mar 19:34