liczby rzeczywiste
tyu:
cześć wszystkim
jak to rozwiązać? Wiem, ze trzeba zastosować jakiś wzór skróconego mnożenia
Byłbym wdzięczny za podpowiedź
13 mar 18:30
Benny: zastosuj takie coś do mianownika
13 mar 18:40
Mila:
Gdzie:
a=3√2
b=3
13 mar 18:41
13 mar 18:42
tyu: dziękuje Wam, właśnie liczę i zastanawiałem się co przyjąć za a, b.
13 mar 18:44
pigor: ..., uzupełniam mianownik do różnicy sześcianów postaci
(a−b) (a
2+ab+b
2)= a
3−b
3, w tym celu rozszerzam (mnożę licznik
i mianownik) wyrażenie przez sumę (a
2+ab+b
2) , czyli tu tak:
| | 4 (3√22+33√2+32) | |
...= |
| = |
| | (3√2−3) (3√22+33√2+32) | |
| | 4 (3√4+33√2+9) | | 4 (3√4+33√2+9) | |
= |
| = |
| = |
| | 3√23−33 | | 2−27 | |
= −
425 (
3√4+3
3√2+9) . ...
13 mar 18:54