matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
geometria
beczka :
Trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 9 i 12 cm obracamy wokół krótszej podstawy. Oblicz pole powierzchni i objętość powstałej bryły
14 mar 14:31
dero2005:
r = 12 h = 9 l =
√
h
2
+ r
2
= 15
πr
2
*h
V =
=
3
P
c
= πr(r + l) =
14 mar 17:49