matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prosze o pomoc i wyjasninie
Wojtas:
Dane są wielomiany w(x)=x
3
−1 i p(x)=2x
2
+4x+1 . Wyznacz wielomian u podaj jego stopień i sumę współczynników a. u(x)=2w(x)+(1−x)p(x) b. u(x)=[w(x)]
−
0,5x
4
p(x)
13 mar 17:49