monotoniczność ciągu arytm
serkaz97: Ciąg (a
n) określony jest wzorem:
| | 49n2 − 25 | |
(an)= |
| |
| | (7n−5)(n+1) | |
a) zbadaj na podstawie definicji monotoniczność tego ciągu
b)Pierwszy i czwarty wyraz ciągu (a
n) są równe odpowiednio pierwszemu i siódmemu wyrazowi
arytmetycznego (b
n). Ile początkowych wyrazów ciągu (b
n) należy dodać, aby otrzymana suma
była równa 163,8?
14 mar 13:28
14 mar 13:48
serkaz97: wychodzi ciąg malejący, ok, jak się zabrać do b)?
14 mar 13:59
===:

...a niby dlaczego malejący

?
14 mar 14:01
Janek191:
Raczej rosnący
| | 7*( n + 1) − 2 | | 2 | |
an = |
| = 7 − |
| |
| | n + 1 | | n + 1 | |
14 mar 14:05
serkaz97: dobra, zrobiłem błąd...
14 mar 14:07
===:
a
1=6
a
4=33/5
r
a=...
b
1=
b
7=
r
b=
itd −
14 mar 14:12