matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o rozwiązanie
Kasia:
Krawędz boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 18 cm i tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60 stopni. Oblicz obiętość tego wielośćianu.
13 mar 18:39
dero2005:
l = 18 d = a
√
2
d
2
1
= cos60
o
=
l
2
d = l = 18
d
√
2
a =
= 9
√
2
2
h
√
3
= sin60
o
=
l
2
h = 9
√
3
a
2
h
V =
=
3
13 mar 20:38