jw.
gość : Dlaczego ta równość jest nieprawdziwa?
−2562=(−256)2
13 mar 21:24
ICSP: bo zapis −2562 oznacza −(256)2
13 mar 21:25
52: po lewej stronie podnosisz do kwadratu tylko liczbę, a znak zostaje;
po prawej stronie podnosisz liczbę do kwadratu razem ze znakiem
13 mar 21:26
gość : Już rozumiem. Dzięki za wytłumaczenie.
13 mar 21:29
5-latek:
Teraz tak (−c)2= (−c)*(−c)= c2
Natomiast −c2 znaczy tyle co (−1)*c2 dlatego ta rownosc jest nieprawdziwa
13 mar 21:30
5-latek:
13 mar 21:31
gość : A jeszcze jakbyście mogli, to powiedzcie mi czemu ta jest nieprawdziwa.
√(−256)2=−256
13 mar 21:38
ICSP: √a2 = |a|
13 mar 21:38
gość : Dzięki wielkie!
13 mar 21:45