Podaj najmniejszą lub największą wartość funkcji g
Grzeniuu: Funkcja f dla x = 3 przyjmuje najmniejszą wartość y = 2 . Dla jakiego argumentu funkcja g
przyjmuje najmniejszą ( lub najwiekszą ) wartość ? Podaj najmniejszą ( lub największą )
wartość funkcji g.
a) g(x) = f(x+4)
b) g(x) = 3 − |f(x)|
prosiłbym raczej o wytłumaczenie
14 mar 11:45
blacky6: Trzeba zrozumieć, że funkcja f(x) dla x=3 y=2. W tym punkcie ma najmniejszą wartość czyli
poniżej y=2 wykres funkcji nie występuje. Skupmy się teraz na g(x)
Podpunkt a − Funkcja g(x) powstanie przez przesunięcie f(x) o wektor [−4,0] czyli przesunięcie
o 4 w lewo wzdłuż osi X. Co się stanie z naszym punktem x=3 y =2 Po przesunięciu będzie to
punkt x=−1 y=2. Czyli x zmniejszy się o 4 y bez zmian. W związku z tym można powiedzieć że
dla x=−1 funkcja g(x) przyjmuje wartość najniższą y=2. Wykres funkcji nie uległ zmianie (nawet
nie wiemy jak on wygląda). Tylko go przesunęliśmy.
Podpunkt b − Funkcja g(x) powstaje poprzez 3 przekształcenia:
1 − If(x)I − czyli odbijamy wykres funcki znajdujący się POD osią X nad oś X . W naszym
przypadku wykres funkcji f(x) jest cały nad osią X ( bo najniższa wartość wynosi y=2) więc nie
mamy co robić
2− funkcja −If(x)I powstaje przez symetryczne odbicie wykresu If(x)I względem osi X. Wówczas
nasz punkt x=3 y =2 przyjmie postać x=3 y =−2. Był on najniższą wartością to po odbiciu stanie
się najwyższą wartością. czyli dla x=3 funkcja −If(x)I przyjmuje najwyższą wartość y=−2
3 funkcja 3−If(x)I powstanie przez przesunięcie poprzedniej funkcji o wektor [0,3] czyli o 3
wzdłuż osi y czyli o 3 do góry. Nasz punkt x=3 y=−2 będzie teraz miał współrzędne x=3 y=1 i
będzie to najwyższa wartość funkcji g(x)=3−If(x)I czyli ostateczna odpowiedź dla tego
podpunktu.
14 mar 12:26
J:
a) g(x) to funkcja f(x) przesunięta o wektor: v = [0,−4} , zatem jej argument, dla którego
miała minimum przesuwa sie o ten sam wektor, czyli g(x) osiaga minimum dla x0 = 3 − 4 = −1
b) funkcja g(x) powstaje w wyniku:
1) odbicia tego co miała funkcja f(x) pod osią OX
2)symetrycznego odbicia wykresu względem osi OX
3) przesunięcia o wektor: [0,3]
po pierwszych dwóch operacjach funkcja g(x) ma maksimum równe 0 , więc po trzeciej operacji
osiąga maksimum równe 3 , w tych argumentach , gdzie f(x) = 0 ( miejsca zerowe )
14 mar 12:30
J:
@
blacky6 .. przetestuj funkcję f(x) = x
2 − 1 i zobacz gdzie mamksimum równe 3
14 mar 12:39
Grzeniuu: Dziekuje za pomoc
14 mar 12:44