wskaz pary licz spelniajace rownanie
Karin: Czesc prosze o pomoc
Zad 1. Ile par liczb spelnia rownanie:
x4 + y4+ |x2+3y+2|=2(x2y2)?
Zad 2. Wskaz zbior wszystkich wartosci parametru m dla ktorych
nierownosc |x−1|+|x+2|<m nie ma rozwiazan
13 mar 15:50
J:
Zad.2) m < 0
13 mar 15:53
ICSP: Zad1 :
(x2 − y2)2 + |x2 + 3y + 2| = 0
skąd dostajemy układ równań :
x2 − y2 = 0
x2 + 3y + 2 = 0
y2 + 3y + 2 = 0
y = −1 v y = −2
I ostatecznie :
(x,y) = (1 , −1)
(x,y) = (1 , −1)
(x,y) = (2 , −2)
(x,y) = (−2 , −2)
więc 4 pary.
13 mar 16:01
ICSP: Zad 2)
|x − 1| + |−x − 2| ≥ |x − 1 − x − 2| = |−3| = 3
czyli |x − 1| + |x + 2| ≥ 3 stąd m ≤ 3 (bo dla x = 0 mamy |x−1| + |x + 2| = 3 )
13 mar 16:04
Karin: Dzieki bardzo za pomoc
13 mar 16:47