zbadaj monotonicznosc funkcji
Grzeniuu: Zbadaj na podstawie definicji monotonicznosc funkcji w podanym przedziale
a) f(x)= x2 − x , ( −∞; 0,5>
b) f(x) = −x2 + 3x + 2 , < 2; +∞)
Doprowadzilem rownania do tej postacie
a) (x1 − x2)(x1 + x2) − (x1−x2)
b) (x2 − x1)(x2+x1) +3( x1 − x2)
Ktos moze mi wyjasnic jak dalej interpretowac rownanie czy jest rosnace czy malejace, i czy ma
to jakis zwiazek z dziedzina ?
14 mar 17:21
Benny: f'(x)=2x−1
2x−1<0
funkcja malejąca w podanym przedziale
b)
f'(x)=−2x+3
−2x+3<0
funkcja malejąca w podanym przedziale
14 mar 17:32
Grzeniuu: To wiem , ale mam skorzystac z definicji
14 mar 17:37
14 mar 17:38
Grzeniuu: Juz wiem ze x1 − x2 < 0 wiec a jest malejacje ale co z b bo tam wychodzi rosnace chyba ze cos
zle rozpisuje
14 mar 17:41
5-latek: Nie sprawdzalem obliczen ale jasne ze ma to zwiazek z dziedzina np b) x∊<2 ,∞) i x1 ,x2
∊D−f
to x2−x1>0 bo np x1=5 a x2 = 1000 to 1000−5>0
14 mar 17:58
5-latek: Ma byc ∊Df
14 mar 17:59