matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 1241,
1240
,
1239
,
1238
,
1237
,
1236
,
1235
,
1234
, ...,
całe
Zadania
Odp.
1
Kasiaaaa:
http://www.ermail.pl/klik/UHVRZWAD
6
mateo:
Witajcie, mam problem z jednym zadaniem, mianowicie : Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których funkcja określona wzorem:
5
lw:
Witam. Czytam sobie Matematyke Dyskretna Rossa i Wrighta i na stronie 22 jest napisane, ze "Jesli ∑ zawiera ab, aba, bab to ciąg wejściowy ababab może być zinterpretowany albo jako
3
Jarek Zahary:
Rozwiąż nierowność :
8
bol:
może ktoś wytłumaczyć zad 1
https://dl.dropboxusercontent.com/u/8952676/Kombinatoryka_i_elementy_rachunku_prawdopodobienstwa_A/KiERP_A_-_Egzamin_-_2012-2013_zimowy_%281%29.jpg
0
lw:
Witam. Mam kolejne pytanie z "Matematyki Dyskretnej" Wrighta. Na to pytanie nie ma odpowiedzi z tylu ksiazki, tak wiec pytam tutaj:
1
Michał:
W trójkącie ABC kąt przy wierzchołku A jest najmniejszy. Kąt przy wierzchołku B jest większy od niego o 50* i o tyle samo mniejszy od kąta przy wierzchołku C.
3
moja:
narysuj prostokąt ,w którym kąt między przekątnymi jest równy 55 ile możesz narysować takich prostokątów
7
Mariuszzz:
fizka elektrostatyka czy ktoś może mi wyjaśnić wzór mv
2
/2 = QU
0
owsiak:
Proszę o udowodnienie nie wprost, że podane zadanie jest tautologią: (p −> q v (r−>s))−>(p∧ r−>qvs) 1) p −> q v (r−>s)
2
Darek:
1. (2x+3y)
2
0
Patrycja:
Usuń niewymierność z mianownika: pierwiastek 3 stopnia z 5/ pierwiastek 3 stopnia z 5 −1
1
Marcin:
Mam problem z pewnym równaniem. Część rozwiązałem, ale nie wiem co robić dalej. Może ktoś pomoże?
1
ola :
Dane są równania prostych zawierających dwa boki równoległoboku 8x+3y+1=0 i 2x+y−1+0oraz równanie prostej 3x+2y+3=0 zawierającej jego przekątną. Oblicz współrzędne wierzchołków tego
158
PLAY:
Rozwiąż nierówność:
6
Pauka:
Jeśli punkt A(
a
2
,−1) należy do wykresu funkcji y=
1
2x
to : A. a= −1
4
piter:
logarytmy
1
anyone:
f(0) = 0 i
1
anyone:
wyznacz wzór funkcji liniowej f, która spełnia warunki f(0) = 0
30
bezendu:
:::rysunek:::
2
Szymek:
x − 3
x −
= 2x − 9
2
3
Krzysztof Jarzyna:
Mam problem z zadaniem fizyki. Fizyka to nie matematyka, ale wszak i tu i tu trzeba wykazać się logicznym myśleniem i umiejętnością liczenia.
W wagonie poruszającym się poziomo z przyspieszeniem a zawieszono wahadło matematyczne o
8
kaska:
Rozwiąż układ równań. Przedstaw ilustrację graficzną rozwiązania.
47
Radek:
Wyznacz te wartości parametru m , dla których równanie
4
czesua:
ile wśród liczb naturalnych od 1 do 3000 jest liczb niepodzielnych ani przez 3 ani przez 5 ani przez 7?
1
yo:
Ciąg (x, −3, 1,...) jest geometryczny. Oblicz iloczyn pierwszego i siódmego wyrazu ciągu.
0
paula:
Elastyczność funkcji. f(x,y)=5x2+4y2−2
3
dvq:
Dla jakich argumentów funkcja f przyjmuje wartości większe od 1? f(x)=(1−2
x
)(1+2
x+2
)
0
aajajajjajaa:
Elastyczność funkcji. f(x,y)=5x2+4y2−2
29
margarytka :
Czy moze mi jakas pomocna osobka powiedziec jak sie zabrac za takie zadanko?
1
jerey:
rzucamy symetryczną ośmiościenną kostką do gry, na sciankach ktorej umieszczono liczby od 1 do 8. niech A oznacza zdarzenie , ze wypadło mniej niż osiem oczek, a B − zdarzenie ze wypadła
1
agnieszka:
ktoś mi tu wytłumaczy parametry m względem f(x)=m http://oi61.tinypic.com/2lvh5bo.jpg
0
owsiak:
Witam, chciałbym się dowiedzieć czy podane zadnie jest poprawnie rozwiązane:
0
asia:
Elastyczność funkcji. f(x,y)=5x
2
+4y
2
−2
7
Kasia:
wyrażenie
√
x
2
−8x+16
−
√
x
2
+8x+16
dla −4<x<4 jest równe
1
karlejn:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu przykładów: a) 2
5
x + 2
7
x = 14
2
/ 0,5 − 2
6
x
1
dddd:
Jak obliczyc a) Log0.5 0.25
5
freddddi:
Kiedy funkcja ma różne miejsca zerowe? Kiedy y=x
2
0
zielony:
Hej może mi ktoś wytłumaczyć w tym zadaniu:
http://matematyka.pisz.pl/forum/208972.html
Jak jest ten trójkąt narysowany przez Saizou
1
natalia:
Znajdź równanie zbioru środków wszystkich okręgów stycznych zewnętrznie do okręgu x
2
+y
2
=1 i przechodzących przez punkt P(1,1). Bardzo proszę o pomoc.
2
OLA 1222:
W sali szpitalnej długości 6[m], szerokości 7 [m]i wysokości 3,5[m] leży sześciu pacjentów. Ile [m
3
] powietrza przypada na jednego chorego leżącego w tej sali?
4
margarytka :
obliczajac druga pochodna z (x
2
sin2x) otrzymalam cos takiego: 2sin2x+8xcos2x−4x
2
sin2x i teraz
π
musze podstawic (
co zrobic z miejscami gdzie jest np 8x? chyba ze po drodze gdzies sie
4
pomylilam i nie powinno tak wyjsc
3
hera:
Niech X i Y będą niezależnymi zmiennymi losowymi o tym samym rozkładzie wykładniczym o gęstości:
1
Goa:
1
dana jest funkcja f(x)= tg x +
, rozwiąż nierówność I f(x) I < 4
tg x
7
ADDSER:
Jaki zbiór jest dziedziną funkcji f(x)=x
2
−2log
4
x?
1
etwas:
Pomocy!
log5 16*log4 27*log3 25
4
jerey:
:::rysunek::: w 37 osobowej klasie 22 uczniow uwaza matematykę za pasjonującą, 16 za trudną, 13 za ciekawą,
1
dddd:
Jak obliczyc logarytm Log2 0.5
2
komik:
dla jakich wartości parametru α wielomian W(x)=x
3
−(2sin 4α)x
2
+3x−sin 4α−5 jest podzielny przez dwumian (x−2)
2
jerey:
dany jest trojkąt abc w kotym ∡CAB =45 i ∡ abc = 60 . stosunek dlugosci boku BC do dlugosci boku AC jest rowny
11
Kamix:
Jak rozwiązać podany układ równań?
1
bnk:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie |1/7
x
−
√
3
| − m = 0
0
OLA 1222:
W sanatorium podczas zabiegów rehabilitacyjnych pacjent codziennie pływa dziesięć razy basen długości y metrów. Ile kilometrów przepłynie ten pacjent podczas trzytygodniowego pobytu?
2
Kaśka :
jaka jest najwieksza liczną naturalna nalezaca do dziedziny funkcji f(x)=
√
7−x
4
yo:
Wykaż, że wartość wyrażenia 3
a
+
3
− 2 * 3
a
+
2
/ 3
a
+
1
+ 3
a
−
1
jest liczbą wymierną.
0
Kajetan:
poproszę o rozwiązanie tego zadania w formie tabelki: (q⇒p)⇒[(pV~p)⇒q]
1
Kaśka :
Ile miejsc zerwoych ma funkcja f okreslona wzorem
3
malaga:
Proszę o pomoc, o jakąś wskazówkę
. objętość stożka jest równa V, a tworząca stożka jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α. Wyznacz objętość kuli wpisanej w ten stożek.
2
Kaśka :
x
2
−25
Jaki jest zbiór miejsc zerowych funkcji f(x)=
x−5
5
ADDSER:
Oblicz log
4
20.
12
Jaryn:
Witam, mam problem... Mam napisać program, który po wczytaniu parametrów funkcji kwadratowej i liniowej wypisuje czy są 2,1 czy nie ma punktów wspólnych... Tylko, że nie wiem jak to zrobić
5
Andrzej:
Dane są zbiory : A = { x∊R : ||x−1|−10|>2 }, B = { x∊R : −x
2
−15x ≤ 0 }. Wyznacz zbiór B\A
2
mat:
∫
dx
2+tgx
. Robiłem to podstawieniami uniwersalnymi, ale wychodzi mi dziwna całka wielomianowa, może macie lepsze pomysły
5
jerey:
jezeli mam funkcje wykładniczą: 2
2
x
−
1
zeby ja narysowac, to musze przekształcic do takiej postaci?
4
dżasta :
| x+3 | + x = −3
0
logg 22:
Wskaż poprawnie wyznaczony sinus kąta ostrego alfa przedstawionego na rysunku trójkąta prostokątnego (przyprostokątna na dole to 3√3, 2 przyprostokątna to x , przeciwprostokątna
4
Zosia:
trygonometria proszę o wytłumaczenie nie rozumiem skąd bierze się przejście
0
mik:
Wyznacz ekstrema lokalne funkcji f(x) =
−x
x
2
+16
3
Karolina:
Jak wyznaczyc x ?
cos
2
x = 1
0
xxx:
z miejscowosci a do b jednoczesnie wyjechaly dwie ciezarowki. pierwsza polowe czasu przeznaczonego na przebycie drogi jechala z predkoscia 50 km/h druga polowe czasu z predkoscia
3
Pika:
Rozwiąż równanie √3cosx+sinx=sinx tgx + √3 sinx x należy<−π/2; 3/2π>
2
logg 22:
Wskaż poprawnie wyznaczony sinus kąta ostrego alfa przedstawionego na rysunku trójkąta prostokątnego
7
Franciss:
Suma n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego określana jest wzorem S
n
=−3n
2
+6n. Wyznacz wzór na ogólny wyraz tego ciągu.
3
koczica:
Oblicz, stosując odpowiednie podstawienie: ∫sin
3
x*
√
cosx
dx
0
Arczi:
9
√
x
2
− 3
+3 < 28(3
√
x
2
− 3
−1
)
0
zuźka:
Funkcja liniowa y=ax + b przyjmuje wartości dodatnie dla x > 1, a dla x < 1 − wartości ujemne a) okresl miejsce zerowe funkcji.
10
krecik:
co oznacza f' ? np. w zadaniu 21 z matury maj 2006 było...
9
52:
Oblicz granicę:
2
kamil:
Oblicz pole prostokąta o wierzchołkach w punktach (układ współrzędnych) a) I= (−3,−1) J=(4,−4) K=(6,2) L=(0,6)
1
Michał:
udowodnij, zę dla dowolnych liczb dodatnich a i b prawdziwa jest nierówność:
1
Jakub:
Oblicz wartość wyrażenia Jakub: Oblicz wartość wyrażenia. Pomożecie ?
cos(α−180
0
)*sin(450
0
−α)
sin(−270
0
+α)*cos(540
0
+α)
0
luna:
W graniastosłup prawidłowy trójkątny wpisano kulę o promieniu 1. Oblicz: a) objętość graniastosłupa
6
Joseph:
(
√
2
+1)
6x−6
x+1
≤ (
√
2
−1)
−x
16
K:
Taki wielomian:
0
Ann:
Stosując wzory Cramera wyznacz niewiadomą y z układu równań : ⎧ x−z=2
6
Zachariasz:
Czy można pierwiastkować wielomian? Czy ma to jakąś nazwę? Czy są na to jakieś wzory?
0
Jakub:
Oblicz wartość wyrażenia. Pomożecie ? u{cos(α−180
0
)*sin(450
0
−α)}{sin(−270
0
+α)*cos(540
0
+α)
6
Bru033:
Średnie zapotrzebowaine na części A wynosi 200szt dziennie, odchylenie standardowe 20 sztuk dziennie. Zakładając rozkład normalny określ jakie jest prawdopodobieństwo, że w losowo
15
Daniel:
Czy ta granica ciagu bedzie ok?
0
Amelka:
Do pracowni chemicznej przywieziono butle ze stężonymi kwasami: 36% kwasem solnym oraz 98% kwasem siarkowym. Uczniowie po zapoznaniu się z napisami na butlach doszli do wniosku, ze
2
niutonus:
Jak to policzyć ?
1
TopKoder:
wyznaczyć przeciwdziedzinę funkcji
9
gonia:
Gradient funkcji f(x,y)=2xy+3 w punkcie (1,1)
1
yo:
x
2
/6 + 4/3 > x
9
lusia:
wyznacz dziedzinę i miejsce zrowe funkcji
1
kasia:
Dwa boki trójkąta mają długości 7 i 9. Uzasadnij że kąt leżący naprzeciw boku o długości 7 nie może być rozwarty
2
Lusia:
⎧
1dla x∊(−x,−1)
Dana jest funkcja : f(x)=
⎨
⎩
x
2
dla x∊(−1,x)
0
CD:
Dla jakich wartości parametru k odwzorowanie liniowe f(x,y,z,t)=(x−y+(k+1)z, 2kx+5y−3t, x+ky−z−t) jest monomorfizmem, a dla jakich epimorfizmem?
5
Ewa:
sory ze to nie majza, ale tu ludzie są wszechstroni, co to znaczy railway arch − łuk kolejowy, co to wgl takiego ?
2
majka:
czy ktoś potrafi mi pomóc? zaraz mnie krew zaleje
4
Pati:
Rozwiąż równanie macierzowe (A−X)*B=A, gdzie |2 0| |1 1|
4
maramasike:
1. Wyznacz ciąg arytmetyczny, w którym suma czwartego i ósmego wyrazu wynosi −7/3, a iloczyn
18
Staszek:
1. Rozwiąż równania: a) I3x − 1I = 4x − 2 b) log4(3x + 2) = −1
13
iza:
Dłuższe ramię trapezu ma długość 6
√
2
, natomiast krótsza przekątna dzieli go na dwa trójkąty prostokątne równoramienne . oblicz pole trapezu i długość drugiej przekątnej
1
CD:
Wyznacz rząd macierzy w zależności od parametru k:
1
ola:
oblicz pole równoległoboku o bokach długości 7 i 5
√
2
i kącie rozwartym równym 135 stopni .
9
Hania =):
Pola dwóch figur podobnych są równe P i 25/16P, a obwód większej z nich L. Oblicz sumę obwodów tych figur.
5
bea:
Proszę o sprawdzenie
W urnie jest 5 kul białych i 3 czarne. Losujemy 1 kulę, a następnie z pozostałych kul losujemy
3
help:
dx
∫
. W odpowiedzi ma niby być ln|x+
√
x
2
+9
|
√
x
2
+9
Niestety nie wiem skąd to się bierze.
2
Kamil:
Pole rombu ma 96cm
2
. Oblicz obwód rombu, wiedząc, że długości jego przekątnych różnią się o 4 cm.
1
basia:
Oblicz pole trójkąta o bokach długości 2 i 3 i kącie między tymi bokami równym 120 stopni.
7
Kamix:
Jak rozwiazac podany uklad rownan?
1
akante:
wyznacznik: Czy przedial (−1, 0 ) jest zbiorem rozwiazan nierownosci: |1 0 2 |
1
tomek:
Całka Riemanna kto obliczy?
1
Łukasz:
Witajcie rozwiązując szeregi (obszar zbieżności) napotkałem pewnie problem w szeregu
10
sandra:
Najdłuższy bok trójkąta ma 12cm a miary jego kątów są w sosunku 1:2:3. oblicz pole tego trójkąta
8
jerey:
dla jakich parametrów m rownanie x
2
+(2m−1)x−6m+3=0 dwa rózne pierwiastki x
1
<x
2
spełniające nierównosć x
1
x
2
>x
1
−x
2
1
kasia:
Dwa boki trójkąta mają długości 7 i 9. Uzasadnij że kąt leżący naprzeciw boku o długości 7 nie może być rozwarty
5
max:
x −
√
x
2
−12
= 2
4
misia:
jaka b edzie granica ... pomocy
3
Uczę się:
Mam pytanko. Czy jest jakieś wytłumaczenie, że wykres funkcji sinx ma w największych wartościach 1, a w najmniejszych −1 ?
7
Zachariasz:
Przyznam się że jak na razie jestem laikiem w dziedzinie matematyki.
Chodzi o część zadania na udowodnienie twierdzenia że n
5
− n jest podzielne przez 30. http://matematyka.pisz.pl/forum/81522.html Analizowałem dowód gdy
2
Kacper:
Hej, miałem do policzenia dwie granice de l'Hospitala, czy ktoś mógłby mi powiedzieć czy dobrze rozwiązałem.
0
Baleron:
Napisz równanie prostej po której biegnąca kula bilardowa(jak promień świetlny),
12
xcv:
Jak sprawdzic ze (z−1) jest pierwiastkiem wilomianu z3−(3+2i)z2+(2+6i)z−4i podstawialem i mi glupoty wyszly
10
Matylda:
Proszę o pomoc DF dwóch zmiennych
2
Radek:
Określ liczbę rozwiązań równania ax − 3 = x+ b w zależności od parametrów a i b . Dla tych
2
alicja:
W trójkącie prostokątnym ABC, w którym kąt przy wierzchołku C jest prosty, i |BC| > |AC|, poprowadzono prostą przez wierzchołek C trójkąta tak, że przecięła ona przeciwprostokątną w
1
Pati:
Błagam pomóżcie! W półkole o promieniu długości 8 wpisano kwadrat w ten sposób, że jeden z boków kwadratu zawiera się w średnicy, a dwa wierzchołki należą do półokręgu. Oblicz stosunek
7
Kuba:
Rozwiąż równanie:
1
a)
=0
x−6
b) U:{k−3}{k−6}=0
1
jom-o:
Zbadaj które wyrazy podanych ciągów są mniejsze od danej liczby m:
4
Sof:
Oblicz granicę ciągów:
7
piter:
dobry wieczór. trafiłem na takie zadanko z brył obrotowych i ich objętości z którym nie wiem co zrobić.
2
teresa:
Oblicz miary kątów ostrych trójkąta prostokątnego ABC o kącie prostym C jeżeli na bokach AB i BC istnieją punkty K i L takie że odcinki AL i KL dzielą trójkąt na trzy przystające trójkąty.
2
Sof:
Wyznacz punkty przegięcia: f(x)= (7x−3)*e
2x
f'x= [ (7x−3) * e
2x
]' = (7x−3)' * e
2x
+ (7x−3) * (e
2x
)' = 7 * e
2x
+ 7x −3 * e
2x
11
Yeager:
Krawędź podstawy prawidłowego ostrosłupa czworokątnego ma długość 10 cm. kąt między sąsiednimi ścianami bocznymi ma miare 120 stopni. Oblicz pole powierzchni bocznej ostrosłupa/
10
karolina:
Zbadać ciągłość funkcji: a) f(x) = 2x dla x∊(−
∞
, 1>
4
jg:
oblicz objętość bryły utworzonej przez obrót dookoła osi krzywych y1=1−x2 y2=x2 + 2
3
pysiek183:
funkcją odwrotną do funkcji f(x) = 2 + log
3
(x+2) będzie funkcja? a) x = 3
x
− 2
7
Filip:
Witam, uczę się do sesji, lecz nie potrafię rozwiązać tego zadania:
13
Spike:
rozwiąż równianie
√
1-3x
+3+x=0
1
Paula:
7.110. Zapisz przestrzeń zdarzeń elementarnych dla następujących doświadczeń losowych: a) rzut kostką sześcienną,
17
Piszczal:
1. Cenę towaru obniżono o x%. O ile procent należy podwyższyć nową cenę, aby końcowa cena towaru była równa początkowej?
7
matma:
Oblicz pole prostokąta o obwodzie 140 cm, jeżeli wiesz, że długości jego boków oraz przekątnej tworzą ciąg arytmetyczny. Zapisz Założenia i tezę.
7
Radek:
5
Wykaż, że nie istnieje kąt ostry α taki że cos
2
α=
+sin
2
α
4
0
Pau;a:
7.110. Zapisz przestrzeń zdarzeń elementarnych dla następujących doświadczeń losowych: a) rzut kostką sześcienną,
5
Jimmson:
Znajdź równanie prostej prostopadłej do punktu BC przechodzącej przez punkt A. A=(−13,−16) B=(−4,−2), C=(4,10) Mógłby mi ktoś z tym pomóc?
5
kamila:
Witam, jak obliczyc tg
2
x=1? Proszę o pomoc
30
pe.el:
Wyznacz liczbę, o której wiemy, że suma sześcianu tej liczby i kwadratu liczby o 12 od niej mniejszej jest równa 108.
2
Andrzej:
Witam,
8
Maslanek:
Fukcjonał liniowy
11
Domi:
Witam. Mam problem z granicą funkcji:
38
bolik:
Rozwiąż nierówność (4−m)x
2
2−3x+m+4>0 dla x∊R
15
Ola:
x
2
+ 9
Liczba rozwiązań równania
jest równa?
x + 3
9
golo:
Siema, mógłby mi ktoś powiedzieć, co się robi z jeśli mam np wzór
17
Davidvia0:
1.Oblicz: a) log
(
1
3
)
1
9
− log
2
3 +
1
2
log
2
36 + log
5
√
5
14
Sev:
Czy ktoś mógłby rozwiązać dane zadanie? Byłbym wdzięczny.
10
Radek:
W ciągu arytmetycznym wyraz a
33
jest dwa razy większy pd wyrazu a
17
oraz a
13
≠0
4
pie:
3a
n+1
=n(2a
n
−a
n+1
) dla n≥1 i a
2
=1 Zbadaj monotoniczność tego ciągu.
3
Karo:
Stereometria
13
michał:
wykaż ,że funkcja wielomianowa W(x) = x
6
+ x
4
+ 2x
2
przyjmuje wartości nieujemne dla każdego
2
ada:
mam przedzial: [1,2]x[1,2] mam podac przyklad podzialu tego przedzialu ?
11
gorakki:
(m+1)x
2
− 2(m −1)x+3m−3< 0 jakie założenia tutaj bedą, zeby to rozwiązac?
2
marek :
jak rozwiązać takie równanie? Gaussem ?
6
Gong:
Witam mam taką granicę do obliczenia lim(x−>0)
3
x
−2
x
x
59
Radek:
Uzasadnij, że jeżeli współczynniki wielomianu W (x ) są liczbami całkowitymi i W (1) jest
9
Michał:
Proszę tylko o wyznaczenie Ω.
23
Piotr 10:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy wynosi 45
0
, a odległość wierzchołka ostrosłupa od środka kuli wpisanej w ten ostrosłup równa
3
Piotr 10:
:::rysunek::: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy jest równa 12, a wysokość tego
18
pysiek183:
Ilo elementowy jest zbiór: A=(∅,∅,∅) ?
18
gorakki:
−x
2
+(m+2)x+8m−1<0 rozwiązałby ktlos? bomi nie wychodzi, nie umiem takich zadan z parametrem ;./
1
Mariuszzz:
Oblicz tgx 9sinxcosx=tgx
6
Callisto:
Proszę o rozwiązanie równań, bo albo są mega banalne i ja za bardzo kombinuję albo one po prostu nie wychodzą
7
player:
dlaczego |x| = 0,5x − 1 jest równaniem sprzecznym?
9
Agata:
1) Obliczyć pole obszaru ograniczonego wykresami funkcji . y=9/x , y=x. x=10 (9/x znaczy 9 podzielic przez x)
6
romek:
zasadnij, że jeśli a−b=2 i a
2
+b
2
=2 to a
3
−b
3
=6
2
lala:
Dany jest wielomian W(x) = −2x
3
+ kx
2
+ 4x − 8 a) Wyznacz wartość parametru k ,tak aby reszta zdzielenia wielomianu W(x) przez dwumian (x+1)
3
Martyna:
Suma pewnej liczby kolejnych liczb naturalnych które przy dzieleniu przez 6 dają resztę 3 jest równa 2625. Wyznacz najmniejszą liczbę należącą do tej sumy, jeśli największą jest liczba 177.
1
romek:
W urnie jest 5 kul białych, 3 niebieskie i kilka zielonych. Prawdopodobieństwo wylosowania kuli niebieskiej w pojedyńczym losowaniu wynosi 1/5 . Ile jest kul zielonych w tej urnie?
5
hgv:
Witam. Bardzo proszę o pomoc z zadaniem z zakresu algebry liniowej. Mam sprawdzić czy v jest kombinacją liniową wektorów. Oto dane:
5
rieux:
W trójkącie prostokątnym ABC przyprostokątne AC i BC mają odpowiednio długości 5cm i 12cm. Dwusieczna CD i środkowa AE przecinają się w punkcie P. Oblicz długość odcinka PC
2
Mati:
Prosiłbym o uzupełnienie, o korektę i o wskazówki do tego zadania. Nie wiem czy dobrze zacząłem i czy mam wystarczająco wszystko aby udowodnić twierdzenie. Korzystałem ze wskazówek z tego
3
xxx:
Oblicz pole trapezu, którego bok ma długość 6 cm, a suma długości przekątnych jest równa 16 cm.
4
śrubka22:
równanie zespolone. zrobiłem to poprzez rozpisanie z jako x+yi i poprzez przyrównanie do siebie strony rzeczywistej i strony urojonej. układ równań i wyszły mi dwie pary rozwiązań x i y. z
1
jacekn:
Wyznacz wartości zmiennej x dla których podane wyrażenie ma sens. Wykaż że dla tych x jest ono równe 1.
4
Wertz:
Witam, mam do obliczenia granice, należy skorzystać z twierdzenia o 3 ciągach.
6
Kinga:
:::rysunek::: Sieczne AB i CD okręgu o środku O przecinają się w punkcie K. Wykaż, że miara kąta α miedzy
4
Michał:
Witam, mam problem z zadaniem. Co prawda zadanie jest raczej fizyczne, ale pomyślałem, że może ktoś będzie miał pomysł.
1
mateusz93:
Dobry wieczór, mam takie zadanko na liście i nie wiem jak je zrobić, proszę o radę, pomoc/wynik. Szczerze mówiąc, najbardziej zależałoby mi na rozwiązaniu zadania krok po kroku,
41
Patka:
W okrąg o promieniu r wpisano sześciokąt foremny i trójkąt foremny. Znajdź stosunek pól tych wielokątów.
14
MissMetja:
Oblicz miarę kąta ostrego α wiedząc że:
11
Karola:
Lim x−−> −
∞
(
√
1−x
+x) Czy ktoś mógłby rozwiązać ten przykład bo ja nie potrafię
2
lala:
równanie (x+5)(x+2m)(x−8) = 0 ma trzy rozwiązania, z których dwa są dodatnie. Zatem m może być równe?
3
kacper21:
Rozwiąż równanie sin2x + cosx = 0
8
Adrian:
Oblicz moment Bz bezwładności walca V jednorodnego o promieniu podstawy R wysokości H względem osi tego walca.
2
Bartek:
1.Miary kątów pewnego dziewięciokąta tworzą ciąg arytmetyczny . Najmniejszy z nich ma miarę 108
o
. Oblicz miarę największego z kątów tego dziewięciokąta oraz różnicę między miarami jego
5
pe.el:
Liczba jest pierwiastkiem wielomianu o współczynnikach całkowitych. Znajdź ten wielomian.
10
strudzony_pal:
||x−1|−|3−x||=2
8
miko:
Dane jest równanie |mx| + |m| = 4 z niewiadomą x.
1
bnk:
Liczby naturalne dodatnie a,b,c spełniają równanie a
2
+b
2
=c
2
Uzasadnij, że liczba abc jest :
archiwum 1241,
1240
,