Uklad rownan
Kamix: Jak rozwiazac podany uklad rownan?
a
1+a
1q+a
1q
2=35
| 1 | | 1 | | 1 | | 7 | |
| + |
| + |
| = |
| |
| a1 | | a1q | | a1q2 | | 20 | |
Bardzo prosze o pomoc w rozwiazaniu i o rady na przyszlosc jak radzic sobie z podobnymi
ukladami, bo mam problem z rozwiazywaniem takowych...
12 lut 13:01
Janek191:
W I a
1 przed nawias ,a następnie wyliczyć a
1
| | 1 | |
W II |
| przed nawias , a następnie podstawić za a1 ( z I ) |
| | a1 | |
12 lut 13:04
12 lut 13:07
Kamix: Zgodnie z tym co pisze Janek191:
| 1+q+q2 | | 1 | | 1 | | 7 | |
| ( |
| + |
| = |
| |
| 35 | | q | | q2 | | 20 | |
| 1+q+q2 | | 1+q+q2 | | 7 | |
| + |
| = |
| |
| 35q | | 35q2 | | 20 | |
| q+q2+q3+1+q+q2 | | 7 | |
| = |
| |
| 35q2 | | 20 | |
20(q
3+2q
2+2q+1)=245q
2
20q
3+40q
2+40q+20−245q
2=0
20q
3−205q
2+40q+20=0
4q
3−41q
2+10q+5=0
Niestety, po sprawdzeniu tego ostatecznego wielomianu przez wolframalpha q wychodzi
niecałkowite, a w odpowiedziach jest całkowite.
Proszę o pomoc jeszcze raz.
12 lut 13:28
J: Drugie równanie:
| 1 | | 1 | | 1 | | 7 | |
| (1 + |
| + |
| ) = |
| |
| a | | q | | q2 | | 20 | |
12 lut 13:40
pigor: ...,ja bym chyba wolał rozwiązywać taki układ 3−ech równań:
a+b+c=35 i
1a+
1b+
1c=
720 i b
2=ac . ...
12 lut 14:32
Kamix: Dziękuję Wam, dzięki Waszej pomocy wyszedł mi poprawny wynik!
12 lut 14:34
Kamix: Masz rację pigor, chyba byłoby łatwiej... Ale już poradziłem sobie i z tamtym ; )
12 lut 14:34