Wykaż miarę kątów
Kinga:

Sieczne AB i CD okręgu o środku O przecinają się w punkcie K. Wykaż, że miara kąta α miedzy
tymi siecznymi równa się połowie różnicy miar kątów środkowych odpowiadających łukom AD i BC
zawartych między tymi siecznymi.
5 gru 21:57
wmboczek: AOD, AOB i DOC są równoramienne
wprowadzić dodatkowy kąt AOB=δ
zapisać sumę kątów w trójkącie AKD i gotowe
5 gru 22:13
Piotruś: Czy chciałby to ktoś zrobić?
19 gru 17:25
Piotruś: Pomocy!
19 gru 18:11
Piotruś:
19 gru 18:11
Piotruś:
19 gru 18:36
Tux: Wmboczek − albo pomagasz albo nie. Takie tłumaczenia są bezużyteczne.
11 lut 21:39
XYZ: Czy ktoś może dać wskazówkę do tego zadnia ?
3 gru 20:32
Eta:

Dodaj odpowiedni komentarz .......
i w trójkącie AKD :
| | γ | | β | | β−γ | |
|
| +180o− |
| +α= 180o ⇒ α= |
| c.n.w |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
3 gru 21:00
XYZ: Wielkie dzięki
3 gru 22:02