Dane są zbiory
Andrzej: Dane są zbiory : A = { x∊R : ||x−1|−10|>2 }, B = { x∊R : −x
2 −15x ≤ 0 }. Wyznacz zbiór B\A
Nie wiem w którym miejscu podczas wyznaczania zbioru A, popełniam błąd.
||x−1|−10|>2
x=1
1.dla x∊(−
∞,1>
| − ( x−1) − 10 | > 2
| −x − 9 | > 2
x= −9
a ) dla x∊ ( −
∞, −9 >
−(−x−9)>2
x+9>2
x>−7
x∊(−7, +
∞)
b) dla x∊ ( −9, +
∞)
−x−9>2
−x>11
x<−11
x∊(−
∞,−11)
x∊(−11,−9>
2. dla x∊(1,+
∞)
|x−1−10|>2
x=11
a) dla x∊(−
∞,11>
−x+11>2
x<9
x∊(−
∞,9)
b) dla x∊(11,+
∞)
x−11>2
x>13
x∊(13,+
∞)
Zdaję sobie sprawę, że pewnie pełno błędów. Proszę o pomoc
12 lut 17:10
Kamix: Na początek opuszczam najbardziej zewnętrzną wartość bezwzględna, korzystając z własności:
|x−1|−10>2 ⋁|x−1|−10<−2
|x−1|>12 ⋁ |x−1|<8
x−1>12⋁x−1<−12
x>13 ⋁ x<−11
x−1<8⋀x−1>−8
x<9 ⋀ x>−7
Rysuję oś, zaznaczam podane przedziały na niej.
Zbiór B to nic innego jak parabola o wzorze −x
2−15x≤0
Δ=225
√Δ=15
x
1=0
x
2=−15
Czyli zaznaczam w układzie współrzędnych parabolę o miejscach zerowych w punkcie x
1=0 i
x
2=−15, pamiętać należy o tym, że parabola skierowana jest ramionami w dół.
Z tego wyznaczam zbiór B\A. Innymi słowy, co takiego zawiera zbiór B czego nie zawiera zbiór A.
I po zadanku ; ))
12 lut 17:26
xyz: Dzięki za pomoc.
Czyli generalnie wszystko co próbowałem zrobić sam można wyrzucić do kosza?
12 lut 17:43
ZKS:
Liczyć Δ kiedy nie ma wyrazu wolnego to trochę jak strzelić sobie samobója.
12 lut 17:46
Kamix: ZKS ja o tym wiem, ale chodziło mi, aby Andrzej miał całkowitą jasność przy wszystkim, dlatego
nie wyciągałem przed nawias ; )
12 lut 17:51
ZKS:
To lepiej pokazać i wyjaśnić jeżeli będzie nie jasne coś.
12 lut 17:53