?
matma: Oblicz pole prostokąta o obwodzie 140 cm, jeżeli wiesz, że długości jego boków oraz przekątnej
tworzą ciąg arytmetyczny. Zapisz Założenia i tezę.
11 lut 22:13
wredulus_pospolitus:

a
2+b
2=c
2 <−−− tw. Pitagorasa
a+c = 2b <−−− zależność znana Ci doskonale z tematu o ciągach arytmetycznych
c = a + 2r
b=a+r
to także z ciągów arytmetycznych ... r −−− różnica
rozwiązujesz układ równań z dwoma niewiadomymi (a i r)
wiesz także, że: 2a+2b = 2a +2(a+r) = 4a+2r = 140 (obwód)
11 lut 22:15
matma: i tak nie wychodzi mi wynik
11 lut 22:17
wredulus_pospolitus:
jak zrobisz dobrze obliczenia to wynik wyjdzie także poprawny
a jak czekasz aż ktoś za Ciebie zrobi obliczenia ... to nie będę Ci odbierał tej nadziei ...
czekaj sobie dalej
11 lut 22:18
matma: na koncu wychodzi −7(a2+20a+198)=0
r=70−2a wiec super
11 lut 22:44
matma: nie wychodzi;[
11 lut 22:44
wredulus_pospolitus:
pokaż swoje obliczenia ... przeanalizuję je
11 lut 22:45
Eta:

a>0
(a+r)
2=a
2+(a−r)
2 ⇒ ..... a
2−4ar=0 ⇒ a=4r
Ob= 4a−2r = 16r−2r= 14r ⇒ 14r=140 ⇒ r=10
P= 4r*3r= .........
12 lut 00:59