najwiekszy kat w trojkacie lezy naprzeciwko najwiekszego boku
ja mysle ze tak
jesli stosunek katow jest 1:2:3 to kat alfa = 30 stopni bo 6alfa =180 stponi wiec alfa =30
mamy wiec trojakt prostokatny o katach 30 60 90 stopni
jest to trojakt szaczegolny i wiedza z gimnazjum aby policzyc ile wynosza przyprostokatne tego
trojkata .Wiec jak masz przyprostokatne to pole juz pikus
| a | a | |||
sin 30o = | ⇒ | = 0,5 ⇒ a = 6 | ||
| 12 | 12 |
a nie że jestem w gimnazjum
Również funkcje sinus, cosinus , tg , ctg były w podstawce
Ale dzisiejsi uczniowie w to nie wierza.
Jesli jescze spojrzysz tutaj to napisz czy znasz taka pozycje Wspolczesny wyklad matematyki
elementranej (pozycja z 1973 r) Felix Laurience .
A takze polecales ksiazke do geometri analitycznej koledze oprocz Lei . MOglbys napisac tytul
bo nie pamietam > dzieki