Algorytmy
Davidvia0: 1.Oblicz:
a) log(13)19 − log23 + 12log236 + log5√5
b) 25log5 12+12 * 8log23√3−13
2. Oblicz:
z=8x + 7y, jeśli x=1/3log52 i y=2/log37 (ze względu na czytelność zapisałem tak
ułamki)
3. Dla jakich x liczby:
np. 3, 3x+1+9, 3x+2+6
w podanej kolejności, tworzą ciąg arytmetyczny? Wyznacz różnicę ciągu.
4. Liczby: (3√2)12x, 2x−2, 128, w podanej kolejności, są wyrazami ciągu
geometrycznego. Oblicz x i wyznacz iloraz ciągu.
Będę ogromnie wdzięczny, jutro mam sprawdzian z algorytmów i potęgi, lecz niestety nie wiem jak
zrobić te zadania.
20 lis 13:09
20 lis 13:21
Davidvia0: Mógłbyś to rozwinąć?
20 lis 13:51
Suchejroo: | | 1 | | 1 | |
log13 |
| = log13( |
| )2 = 2 |
| | 9 | | 3 | |
widzimy ze potrzebujemy logarytmu przy podstawie 2. Czyli 2 = log(2)4
i z wlasnosci wiemy ze gdy mamy odejmowania lub dodawanie logarytmow o tych samych podstawach
to odpowiednio mozemy dzielic i odejmowac liczby logarytmowane. u Ciebie jest to log(2)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
[2:4*6] +log(5)[5]1/2= log(2)8 + |
| = log(2)[2]3+ |
| =3+ |
| =312 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
20 lis 14:00
Suchejroo: kumasz?

czy cos wytlumaczyc dokladniej?
20 lis 14:05
Davidvia0: Hmm ... w jaki sposób mam przekształcić log(1/3)1/9, aby powstał logarytm o podstawie 2?
20 lis 14:28
Suchejroo: log(1/3)[1/3]
2=2
i teraz jaki logarytm przy podstawie z dwoch bedzie wynosil dwa? log(2)[4]

mozna zamienic korzystajac ze wzoru ale tak latwiej.
20 lis 14:31
Davidvia0: Okej, czyli mamy log(2)4 − log(2)3 + log(2)3612 + log(5)512?
20 lis 14:41
Suchejroo: dokladnie
20 lis 14:42
Davidvia0: Mam pytanie do podpunktu b):
Wyszło mi coś takiego: 1+ 8log23√3−1 (nie wiem jak przekształcić tą drugą liczbę z logarytmem).
20 lis 14:56
Davidvia0: źle przepisałem drugą liczbę, jest nieprzekształcona ...8log23√3−13
20 lis 15:04
Davidvia0: A więc proszę o pomoc z zadaniem 1b) oraz 2
20 lis 15:19
mirek: x+1/2
23 cze 07:27
Janek191:
z.1 b)
25log512 +12 * 8log2 3√3 −13 =
= (52}log5 0,5*250,5*(23}log2 3√3 *8 −13 =
= 52 log5 0,5 *5 * 23 log2 3√3*( 23) −13 =
= 5log5 0,52 *5*2log2 (3√3)3 *2 −13*3 =
= 0,25*5*2log2 3*2− 1 = 1,25*3*0,5 = 1,875 = 1 78
23 cze 08:07
Janek191:
z.2
z = 8
13 log5 2 + 7
2log3 7 =
= (2
3)
13 log2 5+ 7
2 log7 3 =
= 2
log2 5 + 7
log7 32 = 5 + 7
log7 9 =
= 5 + 9 = 14
| | 1 | | 1 | |
bo |
| = log2 5 i |
| = log7 3 |
| | log5 2 | | log3 7 | |
23 cze 08:52
Janek191:
z.3
3x + 1 = 3x * 31 = 3* 3x
3x + 2 = 3x * 32 = 9* 3x
3, 3x + 1+ 9 , 3 x + 2 + 6 − ciąg arytmetyczny, czyli
3, 3*3x + 9 , 9*3x + 6 − ciąg arytmetyczny
więc
(3*3x + 9 )− 3 = ( 9*3x + 6) − ( 3*3x + 9)
3*3x + 6 = 6*3x − 3
6*3x − 3*3x = 6 + 3
3*3x = 9 / : 3
3x = 3
x = 1
======
23 cze 09:01
martyna: 3log5 2 + log5 x=1/2 log5 36
11 lut 21:32
5-latek: x>0
log523+log5x=log5361/2
log58+log5x=log56
log5(8*x)=log56 dalej sama
11 lut 23:41
misia: Log przy podstawie 2 z 8+2log przy podstawie 5 z X=7
Ratunku bardzo pilne
26 kwi 23:05
Martiminiano: Nie obiecuję, że to jest dobrze ale według mnie powinno być tak:
log28+2log5x=7
3+log5x2=7
log5125+log5x2=7
log5125x2=7
Z definicji:
57=125x2
57=53x2 /53
54=x2
52=x
25=x
27 kwi 00:08
kinia:
x>0 log28=3,
3+2log5x=7 ⇒ 2log5x=4 ⇒ log5x=2 ⇒ x=52=25
27 kwi 00:11
Martiminiano: Twój sposób prostszy
27 kwi 00:13
kinia:
27 kwi 00:15