dlaczego sprzeczne?
player: dlaczego |x| = 0,5x − 1 jest równaniem sprzecznym?
11 lut 21:56
Ajtek:
Rozwiąż, to będziesz wiedział

.
11 lut 22:01
Bogdan:
dla x < 0: −x = 0,5x − 1 ⇒ x = ...
dla x ≥ 0: x = 0,5x − 1 ⇒ x = ...
dokończ
11 lut 22:04
Ajtek:
Witaj
Bogdan 
.
11 lut 22:05
player: no i z jednego 2/3 a z drugiego −2, powinny wyjść liczby do siebie przeciwne, tak?
11 lut 22:26
Bogdan:
Witaj
Ajtek
11 lut 22:28
Bogdan:
| | 2 | |
dla x < 0 otrzymałeś x = |
| > 0, a więc sprzeczność, podobnie dla x ≥ 0 x = −2 < 0, |
| | 3 | |
też sprzeczność
11 lut 22:30
player: a już wiem, dziękuje!

trzeba było najpierw dziedzine wyznaczyć....
11 lut 22:32