Proszę tylko o wyznaczenie Ω.
Michał: Proszę tylko o wyznaczenie Ω.
Z pudełka w którym jest n losów, a wśród nich 6 wygrywających, ciągniemy 2 losy. Oblicz te
wartości n, dla których prawdopodobieństwo wyciągnięcia dwóch losów wygrywających będzie
większe od 14.
Według mnie powinno być, że Ω = n * (n−1)
| | | |
A wszędzie podają, że Ω = | |
| | |
Potrafi ktoś mi wytłumaczyć?
11 lut 21:35
PW: Licząc |Ω| = n(n−1) uwzględniasz kolejność wyciąganych losów. Można i tak, byle konsekwentnie
do końca. Prawdę mówiąc nie ma jednak takiej potrzeby, wystarczy wyobrazić sobie "wsadził łapę
i wyciągnął dwa losy" − efektem jest dwuelementowy zbiółr, takich zbiorów (podzbiorów
dwuelementowych zbioru n−elementowego) jest
Pierwszym niezbędnym warunkiem poprawnego rozwiązania jest opis (słowny lub w postaci zbioru)
przestrzeni zdarzeń elementarnych. Za to są punkty przyznawane w ocenie rozwiązania!
11 lut 21:44
Bizon:
... a czy Ty sam rozumiesz o co pytasz
11 lut 21:48
Saizou : a od kiedy prawdopodobieństwo jest większe do 1
11 lut 21:52
Ajtek:
Jak je zsumujesz 14 razy gdy P=1

.
Witam
PW,
Bizon,
Saizou 
.
11 lut 21:55
PW: Panowie, on pyta tylko o Ω, nie o prawdopodobieństwo.
11 lut 21:55
Michał: Tak Bizon, pytam o to ile wynosi liczebność zbioru wszystkich zdarzeń elementarnych
11 lut 21:56
PW: Nawet nie doczytałem tego fajnego fragmentu zadnia zasugerowany hasłem "proszę tylko o
wyznaczenie Ω"
11 lut 21:57
Michał: Aaaaaaaaa faktycznie sorry, powinno być
14
11 lut 21:57
Bizon:
... "zaskoczył" −
11 lut 22:45