matematykaszkolna.pl
Proszę tylko o wyznaczenie Ω. Michał: Proszę tylko o wyznaczenie Ω. Z pudełka w którym jest n losów, a wśród nich 6 wygrywających, ciągniemy 2 losy. Oblicz te wartości n, dla których prawdopodobieństwo wyciągnięcia dwóch losów wygrywających będzie większe od 14. Według mnie powinno być, że Ω = n * (n−1)

nawias
n
nawias
nawias
2
nawias

A wszędzie podają, że Ω =

Potrafi ktoś mi wytłumaczyć?
11 lut 21:35
PW: Licząc |Ω| = n(n−1) uwzględniasz kolejność wyciąganych losów. Można i tak, byle konsekwentnie do końca. Prawdę mówiąc nie ma jednak takiej potrzeby, wystarczy wyobrazić sobie "wsadził łapę i wyciągnął dwa losy" − efektem jest dwuelementowy zbiółr, takich zbiorów (podzbiorów dwuelementowych zbioru n−elementowego) jest

nawias
n
nawias
nawias
2
nawias

.

Pierwszym niezbędnym warunkiem poprawnego rozwiązania jest opis (słowny lub w postaci zbioru) przestrzeni zdarzeń elementarnych. Za to są punkty przyznawane w ocenie rozwiązania!
11 lut 21:44
Bizon: ... a czy Ty sam rozumiesz o co pytasz
11 lut 21:48
Saizou : a od kiedy prawdopodobieństwo jest większe do 1 emotka
11 lut 21:52
Ajtek: Jak je zsumujesz 14 razy gdy P=1 . Witam PW, Bizon, Saizou emotka.
11 lut 21:55
PW: Panowie, on pyta tylko o Ω, nie o prawdopodobieństwo.
11 lut 21:55
Michał: Tak Bizon, pytam o to ile wynosi liczebność zbioru wszystkich zdarzeń elementarnych emotka
11 lut 21:56
PW: Nawet nie doczytałem tego fajnego fragmentu zadnia zasugerowany hasłem "proszę tylko o wyznaczenie Ω"
11 lut 21:57
Michał: Aaaaaaaaa faktycznie sorry, powinno być 14 emotka
11 lut 21:57
Bizon: ... "zaskoczył" −emotka
11 lut 22:45