jerey: dla jakich parametrów m rownanie x2+(2m−1)x−6m+3=0 dwa rózne pierwiastki x1<x2 spełniające
nierównosć x1x2>x1−x2
załozenia;
Δ>0
a≠0
x1x2>x1−x2 tu nie problem bo jak podniosę do kwadratu mogę juz użyc wzorów viete'a
mam problem z warunkiem x1<x2 jak to rozwiązać
12 lut 12:36
pigor: ..., niestety, ale warunek x
1<x
2 ⇔ x
1−x
2< 0 nie pozwala ci podnieść
ot tak "lekko" obu stron tej nierówności x
1x
2 >x
1−x
2 do kwadratu ...
12 lut 12:52
Janek191:
Jeżeli x
1 ≠ x
2 , to x
1 < x
2 lub x
2 < x
1
| | − b −√Δ | | − b +√Δ | |
[ x1 = |
| i x2 = |
| i a = 1 > 0 ] ⇒( x1 < x2) ⇔ |
| | 2a | | 2a | |
⇔ [ −b −
√Δ < − b +
√Δ ] ⇒ [ 0 < 2
√Δ ( bo Δ > 0) ]
czyli dla a > 0 jest x
1 < x
2
Z podnoszeniem do kwadratu należy być bardzo ostrożnym !
| | − b − √Δ | | −b + √Δ | | − 2√Δ | |
x1 − x2 = |
| − [ |
| ] = |
| = − √Δ |
| | 2a | | 2a | | 2a | |
12 lut 12:54
Janek191:
Jeżeli x
1 ≠ x
2 , to x
1 < x
2 lub x
2 < x
1
| | − b −√Δ | | − b +√Δ | |
[ x1 = |
| i x2 = |
| i a = 1 > 0 ] ⇒( x1 < x2) ⇔ |
| | 2a | | 2a | |
⇔ [ −b −
√Δ < − b +
√Δ ] ⇒ [ 0 < 2
√Δ ( bo Δ > 0) ]
czyli dla a > 0 jest x
1 < x
2
Z podnoszeniem do kwadratu należy być bardzo ostrożnym !
| | − b − √Δ | | −b + √Δ | | − 2√Δ | |
x1 − x2 = |
| − [ |
| ] = |
| = − √Δ |
| | 2a | | 2a | | 2a | |
12 lut 12:55
jerey: a moglbys wytłumaczyc jak to rozwiązac?
tylko jakos w miare tak łopatologicznie
bylbym wdzieczny
12 lut 12:56
jerey: o dzieki Janek
12 lut 12:56
Janek191:
x1*x2 z wzorów Viete'a x1 − x2 = − √Δ
Δ > 0
12 lut 13:02
jerey: a juz wiem o co chodzi

dzieki Janek
12 lut 13:08
pigor: ..., czyli (...

do mojej "szuflady") np. tak : tu a=1 i x
1<x
2 ⇒
|x
1−x
2|=
√Δ ⇒
x1−x2= −√Δ, więc
x1x2 > x1−x2 i Δ=(2m−1)
2+4*3(2m−1)= (2m−1)(2m+11) >0 ⇔
3−6m > −
√(2m−1)(2m+11) i (2m−1)(2m+11) >0 ⇔
⇔ −3(2m−1) > −
√(2m−1)(2m+11) /
2 i (*)
(2m< −11 v 2m>1) ⇒
⇒ 9(2m−1)
2 < (2m−1)(2m+11) ⇔ 9(2m−1)
2 −(2m−1)(2m+11) < 0 ⇔
⇔ (2m−1)[9(2m−1)−2m−11]< 0 ⇔ (2m−1)(16m−20)< 0 /:8 ⇔ (2m−1)(2m−2
12)< 0 ⇔
⇔
1< 2m< 212, a stąd i z (*) ⇔ 1< 2m< 2
12 ⇔
12< m<114 ⇔
⇔
m∊(12; 114) , o ile gdzieś się nie walnąłem , za co z góry przepraszam .
12 lut 14:09