Jak sprawdzić pierwiastek wielomianu zespolonego
xcv: Jak sprawdzic ze (z−1) jest pierwiastkiem wilomianu z3−(3+2i)z2+(2+6i)z−4i podstawialem i mi
glupoty wyszly
12 lut 11:01
PW: z jest zmienną, wiec pytanie
− czy (z−1) jest pierwiastkiem?
jest bez sensu (pierwiastek to konkretna liczba). Pewnie źle przepisane polecenie.
12 lut 11:09
xcv: faktycznie moj blad ledwo na oczy patrze

no dobrze to na innym przykladzie
z
4−6z
3+18z
230z+25 pierwiastkiem tego jest (2−i) jak to sprawdzic?
12 lut 11:21
Janek191:
W miejsce z wstawiamy 2 − i , wykonujemy obliczenia − musi wyjść 0.
Przepisz wielomian,bo brakuje znaku między 18 z2 , a 30 z .
12 lut 11:28
xcv: "−" bedzie no wlasnie tak robilem ale mi jakies glupoty wychodza
12 lut 11:32
Janek191:
W(z) = z4 − 6 z3 + 18 z2 − 30 z + 25
zatem
W( 2 − i ) =( 2 − i)4 − 6 *( 2 − i)3 + 18*( 2 − i)2 − 30*( 2 − i ) + 25 =
= [ ( 2 − i)2]2 − 6*[( 2 − i)2*( 2 − i)] + 18*( 4 − 4 i + i2) − 60 + 30 i + 25 =
= [ 4 − 4i + i2]2 − 6*[ ( 4 − 4i − 1)*( 2 − i)] + 18(4 − 4 i − 1) + 30 i − 35 =
= ( 3 − 4i)2 − 6*( 3 − 4i)*( 2 − i) + 18*( 3 − 4 i) + 30 i − 35 =
= 9 − 24i + 16 i2 − 6*(6 − 3i − 8i + 4i2) + 54 − 72 i + 30 i − 35 =
= 9 − 24i − 16 − 6*( − 11 i + 6 − 4) + 19 − 42 i =
= − 7 − 24i + 66 i −12 + 19 − 42 i = − 19 + 19 + 66 i − 66 i = 0
Pamiętamy, że
i2 = − 1
12 lut 11:50
xcv: dzieki wielkie glupi blad robilem
12 lut 12:01
PW: Można zwyczajnie podstawić z=2−i i liczyć, liczyć ... aż przekonamy się, że jest to zero.
Nudne, ale skuteczne.
Można pomyśleć leniwie: znane jest twierdzenie:
Jeżeli wielomian W(z) ma pierwiastek zespolony z0, to również ma pierwiastek z0− (ta
kreseczka to sprzężenie). Jeżeli wielomian dzieli się przez z−z0, to również dzieli się przez
z−z0−, czyli dzieli się przez (z−z0)(z−z0−) = z2− (z0+z0−)z + z0z0−.
Nasz wielomian powinien się więc dzielić przez
z2 −(2−i+2+i)z+(2−i)(2+i) = z2 − 4z + 5.
Wykonujemy dzielenie (szczegóły pomijam):
z4−6z3+18z2−30z+25 : z2−4z+5 = z2−2z+5
− udało się, liczba 2−i jest pierwiastkiem wielomianu W.
12 lut 12:04
xcv: ta druga czesc to juz zrobilem i faktycznie nie wpadlem na to ze tak mozna to udowodnic
12 lut 12:09
PW: Tylko sprawdź, czy nie wymyśliłem sobie twierdzenia (jakie są założenia).
12 lut 12:11
xcv: Jezeli 2−i jest pierwiastkiem wielomianu to 2+i tez nim bedzie. Zalozenie
P(x)=[z−(2−i)][z−(2+i)] tak wiec W(x)/P(x) musi sie dzielic bez reszty ⇔ z1=2−i oraz z2=2+i
tyle wystarczy napisac ?
12 lut 12:16
PW: Wydaje mi się, że twierdzenie jest prawdziwe dla wielomianów o współczynnikach rzeczywistych,
dlatego prosiłem żebyś sprawdził założenia.
12 lut 12:26
xcv: nie tylko sprawdzilem w zeszycie
12 lut 12:35