Wyznacz dziedzinę i miejsce zrowe funkcji
lusia: wyznacz dziedzinę i miejsce zrowe funkcji
f(x)=
√|x−1|−2
12 lut 15:21
Radek:
|x−1|≥2
12 lut 15:22
Karolina: czy mógłbyś to dokładniej rozpisać kolego?
12 lut 15:24
wredulus_pospolitus:
1)
| gdy to = 0 ... to jest miejsce zerowe | |
| |
| a to musi być ≠0 więc stąd dziedzina | |
12 lut 15:25
wredulus_pospolitus:
√ta liczba musi być ≥0 − dziedzina
√ta liczba =0 − miejsce zerowe
12 lut 15:26
J: Ad 1) dziedzina: x ≠ 2 i x ≠ −2 , brak miejsc zerowych, bo 3x − 6 = 0 ⇔ x = 2 (nie należy do
dziedziny)
12 lut 15:26
Lusia: @wreduluspospolitus mógłbyś to od razu podstawić byłabym bardzo wdzięczna
12 lut 15:27
J:
Ad 2) Dziedzina: Ix−1I − 2 ≥ 0 ⇔Ix−1I ≥ 2 ⇔ x ≤ −2 lub x ≥ 2
Miejsca zerowe: Ix−1I − 2 = 0 ⇔ Ix−1I = 2 ⇔ [ x−1 = 2 lub x −1 = −2 ]
⇔ [ x = 3 lub x = −1 (odpada) ], czyli miejsce zerowe x =3
12 lut 15:50
J: Zle

Dziedzina: x−1 ≥ 2 lub x −1 ≤ −2 ⇔ x ≥ 3 lub x ≤ − 1
Miejsca zerowe: obydwa x = 3 i x = −1
12 lut 15:53
Lusia: DZIĘKUJĘ BARDZO
12 lut 15:56