prawdopodobieństwo w rzucaniu koścmi, większa ilość jednych kości od drugich
Sev: Czy ktoś mógłby rozwiązać dane zadanie? Byłbym wdzięczny.
We roll two different dice 10 times. What is the probability that the first die's number is 3
times greater than the second die’s number?
8 lut 13:38
PW: Translate it into Polish, please.
8 lut 13:42
Sev: Rzucamy dwoma różnymi kostkami 10 razy. Jakie jest prawdopodobnieństwo, że liczba pierwszych
kości jest 3 razy większa niż liczba drugich kości.
8 lut 13:48
PW: I w tym rzecz. Nie rozumiesz treści zadania. Co to znaczy u licha "liczba pierwszych kości"?
8 lut 13:53
Sev: wydaje mi się, że chodzi o sumę
8 lut 13:56
PW: Dla ustalenia uwagi powiedzmy, że mamy kostkę białą i kostkę czarną (two different).
Po każdym rzucie notujemy osobno liczbę oczek na białej kostce i osobno liczbę oczek na
czarnej.
Po wykonaniu 10 rzutów obydwiema kostkami sumujemy wyniki i porównujemy uzyskane liczby − sumę
wyników na białej kostce i sumę wyników na czarnej. Pytanie brzmi:
Jakie jest prawdopodobieństwo, że suma wyników na czarnej kostce jest 3 razy większa niż suma
wyników na białej kostce.
Tak rozumieć treść zadania?
8 lut 14:03
Sev: Dokładnie tak
8 lut 14:11
PW: Ustalmy w takim razie przestrzeń zdarzeń elementarnych Ω.Na pewno są to pary liczb
(sb, sc)
(suma 10 rzutów na białej, suma 10 rzutów na czarnej). Niech dalej "biała" oznacza "pierwszą
kostkę" z treści zadania. Spróbuj wypisać wszystkie możliwe liczby sb. Tak zwyczajnie "na
palcach" :
sb∊{10, ...., 60}
Wypisałem najmniejszą możliwą sumę (10 razy wypadła jedynka) i największą możliwą (10 razy
wypadła szóstka). Zastanów się, czy wszystkie liczby naturalne między 10 a 60 sa możliwymi
wynikami.
8 lut 14:23
KX: Wynikami moga być liczby od 30 i tak co 3 ale jak wpakować to do równania ?
8 lut 16:48
PW: Co tak nerwowo? Jeszcze nie ustaliłeś jak wygląda przestrzeń zdarzeń elementarnych, a to jest
niezbędne do zrozumienia tego co się dzieje, a więc do jakiegokolwiek liczenia.
Przestrzeń Ω to zbiór par uporządkowanych (sb,sc). Każda z tych sum może przyjmować wartości
od 10 do 60, jest ich zatem 51•51 = 2701. Teraz odpowiedz na pytanie:
− Czy do rozwiązania (wpakowania do równania, jak mówisz) można zastosować klasyczną definicję
prawdopodobieństwa? (Twierdzenie to zakłada, że wszystkie zdarzenia elementarne sa jednakowo
prawdopodobne).
9 lut 14:28
PW: Chochlik: 51•51 = 2601 − sąsiednie klawisze. Może to zresztą nie mieć znaczenia dla rozwiązania
− odpowiedz na postawione pytanie.
9 lut 14:34
KX: 
Hmm... Skoro mamy zdarzenia losowe A i przestrzeń Ω możemy użyć klasycznej definicji
prawdopodobieństwa. Chyba, że się mylę
9 lut 18:39
PW: No nie, właśnie dlatego tak powoli podchodzimy do sprawy. Gdybyśmy chcieli wypisać wszystkie
możliwe wyniki 10−krotnych rzutów jedną kostką, to (1,1,1,1,1,1,1,1,1,1) wystąpi tylko raz
(suma 10 pojawi się tylko raz), a np. suma 11 pojawi się już 10 razy:
(2,1,1,1,1,1,1,1,1,1)
(1,2,1,1,1,1,1,1,1,1)
(1,1,2,1,1,1,1,1,1,1)
(1,1,1,2,1,1,1,1,1,1)
(1,1,1,1,2,1,1,1,1,1)
(1,1,1,1,1,2,1,1,1,1)
(1,1,1,1,1,1,2,1,1,1)
(1,1,1,1,1,1,1,2,1,1)
(1,1,1,1,1,1,1,1,2,1)
(1,1,1,1,1,1,1,1,1,2)
Suma 12 wystąpi znacznie więcej razy − umiesz policzyć ile razy?
Budując model matematyczny musimy to uwzględnić, nie można twierdzić, że każda suma wystąpi tak
samo często. Zastosowanie klasycznej definicji prawdopodobieństwa odpada − już sumy
obserwowane na jednej kostce mają różne prawdopodobieństwa, a my mamy dwa doświadczenia
przebiegające niezależnie od siebie. To trudne zadanie.
9 lut 23:08
KX: 9+8+7+6+5+4+3+2+1 i11 razy jak wypadną 3 zgadza się ?
11 lut 15:55
PW: Myślę, że zadanie jest do rozwiązania dla studenta, który zgłębia matematykę dyskretną. Trzeba
umieć odpowiedzieć na pytanie:
− ile jest rozwiązań równania
x1+x2+x3+...+x10 = n
spełniających warunek
(1) 1 ≤ xj ≤ 6 , j=1, 2, ..., 10,
dla n= 10, 11, 12, ..., 60.
Wtedy odpowiemy na pytanie o prawdopodobieństwa zdarzeń "na białej kostce suma wyników 10
rzutów jest równa sb".
Policz dla przykładu ile jest możliwych rozwiązań równania
x1 + x2 + ... + x10 = 18
spełniających warunek (1).
11 lut 23:32