matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dobrze? Źle?
Ann:
Stosując wzory Cramera wyznacz niewiadomą y z układu równań : ⎧ x−z=2 ⎨ 2x+y+z=7 ⎩ 3x−2y=0 |1 0 −1| |2| A=|2 1 1| , B=|7| |3 −2 0| |0| det A = 9 det A
y
= 27 y =
det A
y
det A
y =
27
9
y = 3
12 lut 16:52