funkcja z parametrem m
mateo: Witajcie, mam problem z jednym zadaniem, mianowicie :
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których funkcja określona wzorem:
f(x)=(m3+m2−4m−4)x+5m+1
a)jest malejąca
b)ma miejsce zerowe x=1
z podpunktu b wychodzi mi że m=1, a podpunkt a to nie mam pojecia jak zrobic, moze ktoś pomóc ?
12 lut 17:44
Bizon:
... a kiedy funkcja liniowa jest malejąca

−
12 lut 17:51
mateo: kiedy a jest mniejsze od zera

tak mi się wydaje... tylko wychodzi mi m ∊ (−
∞,−2)∪(−1,2) i
wydaje mi się że to jest źle.
12 lut 17:53
mateo: a moge domknąć nawiasy ?
12 lut 17:55
Bizon:

... to więcej wiary w siebie −
12 lut 17:57
Bizon:
... nie ...dla a=0 funkcja jest stała. Nawiasy napisałeś też OK
12 lut 17:58
mateo: dziękuje bardzo !
12 lut 20:56