Proszę o sprawdzenie czy tak ma wyglądać rozwiązanie tego zadania
Pati: Rozwiąż równanie macierzowe (A−X)*B=A, gdzie
|2 0| |1 1|
A=| | , B=| |
| 1 1| |3 4|
po podstawieniu do (A−X)*B=A
((2−0)−X) * (4−3) = (2−0)
−X + 2 = 2
X = 0
12 lut 15:03
wredulus_pospolitus:
(A−X)*B = A <=> (A−X)*B*B−1 = A*B−1 <=> A−X = A*B−1 <=> A − A*B−1 = X
oblicz B−1 ... i w sumie juz zostaje tylko wymnożenie macierzy ... odjęcie macierzy i masz
wynik
a co Ty zrobiłeś to za cholerę nie wiem co to jest
12 lut 15:06
Trivial: Policzone wyznaczniki...
12 lut 15:07
wredulus_pospolitus:
dopiero teraz to zauważyłem ... wcześniej strzelam w −−− A = różnica wyrazów pierwszego wiersza
B = odwrócona różnica drugiego wiersza
ale się nie zagłębiałem dlaczego, po co i dlaczego

tal czy siak Pati −−− to co zrobiłaś jest bezsensu
12 lut 15:10
Pati: super dziękuję, bardzo bardzo za pomoc! ; )
12 lut 15:13