Rozwiąż układ równań. Przedstaw ilustrację graficzną rozwiązania.
kaska: Rozwiąż układ równań. Przedstaw ilustrację graficzną rozwiązania.
a) y=x2−2x−3
3x+y+5=0
i zaczęłam rozwiązywanie tak,że pod drugie równanie za y wstawiłam to x2−2x−3 i nie wiem jak
to dalej poprowadzić a już kompletnie nie wiem jak to przedstawić graficznie. jakąś tabelke ?
tylko jak ją wyliczyć? proszę o pomoc i wytłumaczenie : )
12 lut 19:29
Ajtek:
Otrzymałaś równanie kwadratowe. Licz Δ

.
12 lut 19:31
kaska: wyszła −7
12 lut 19:35
Ajtek:
Jeżeli ujemna to rysuj parabolę z górnego równania i prostą z dolnego.
12 lut 19:35
kaska: w odpowiedzi jest BRAK ROZWIĄZANIA. Czyli dlatego,że delta wyszła ujemna,tak ?
12 lut 19:37
Ajtek:
Tak, jak narysujesz to zobaczysz to

.
12 lut 19:38
kaska: okej a jeszcze tylko mam pytanie,bo nie jestem pewna.
jak y=−2x−1 mam i podstawiam pod y w 4x−y−1 to zmieniam znak na plus? Tzn czy będzie
4x+2x−1 czy 4x−2x−1 ?
12 lut 19:41
Ajtek:
Podstaw w ten sposób, nie zrobisz błędu na 100%:
4x−(−2x−1)−1
12 lut 19:44
kaska: okej dziękuję : )))
12 lut 19:52