prawdopodob
bea: Proszę o sprawdzenie

W urnie jest 5 kul białych i 3 czarne. Losujemy 1 kulę, a następnie z pozostałych kul losujemy
jeszcze jedną kulę. Oblicz prawdopodobieństwo, że w ten sposób wyjmiemy kule w tym
samym kolorze.
5\8*4\7=20\56 ⇒ 3\8*2\7=6\56 ⇒20\56+6\56=13\28
PW: Ciężko jest odpowiedzieć na pytanie, czy dobrze to rozwiązałaś(eś).
Tak się nie rozwiązuje
zadań z rachunku prawdopodobieństwa. Pierwszym niezbywalnym krokiem musi być konstrukcja
przestrzeni zdarzeń elementarnych (budowa modelu matematycznego).
| | 5 | | 4 | |
Jeżeli piszesz jako rozwiązanie coś takiego: |
| • |
| − to na co liczysz? |
| | 8 | | 7 | |
Że czytelnik sam sobie ten model zbuduje? Czytelnik
obetnie Ci punkt na maturze.
To nie jest jakieś marudzenie − można do tego zadania zbudować dwa różne modele matematyczne −
oba poprawne − i uzyskać ten sam dobry wynik.
Przykład. W omawianym zadaniu autor niejako sugeruje, że zdarzeniami elementarnymi są ciągi
(a,b), w których a oznacza wynik pierwszego losowania, b − wynik drugiego losowania. Domyślam
| | 5 | | 4 | |
się, że stąd wzięły się te prawdopodobieństwa liczone jako np. |
| • |
| . |
| | 8 | | 7 | |
Można jednak (i chyba byłoby lepiej) nie sugerować się tym "najpierw jedną, potem drugą". Efekt
− wynik losowania − to dwuelementowy podzbiór utworzony ze zbioru 8−elementowego. W treści
zadania nie ma pytań o kolejność wylosowanych kul. Tak więc
| | | | | |
|A| = | + | = 10+3 = 13 − dodajemy liczby elementów dwóch rozłącznych zdarzeń: |
| | | |
A
b − "wylosowano dwie białe" i A
c − "wylosowano dwie czarne".
Na mocy klasycznej definicji prawdopodobieństwa (można ją zastosować, gdyż z treści zadania
wynika, że wszystkie możliwe wyniki są jednakowo prawdopodobne)
Wynik ten sam, ale model matematyczny inny.