matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zad kombinatoryczne
niutonus:
Jak to policzyć ?
2013
2014−k
k=0 do 2014 ∑
2
albo przekształcić ? wiem że można bazować na ogólnym wzorze... ale jak z tym dalej ?
n
n−k
od k=0 do n ∑
2
12 lut 16:04
PW:
No to jest tutaj możliwość zastosowania wzoru, bo
2013
2014−k
2013
2013−(k−1)
=
12 lut 16:08
niutonus:
n
n−k
oj sorki....tam miało być k=0 do n ∑
2
[ nie 2013, a 2014]
2014
2014−k
k=0 do n ∑
2
12 lut 16:12