Bardzo proszę o pomoc :)
Paula: 7.110. Zapisz przestrzeń zdarzeń elementarnych dla następujących doświadczeń losowych:
a) rzut kostką sześcienną,
b) rzut dwiema monetami o różnych nominałach,
c) rzut dwiema kostkami sześciennymi,
d) rzut kostką sześcienną i monetą,
e) rzut trzema monetami o trzech różnych nominałach,
f) losowanie jednej kuli z urny, w której są 3 kule białe, 2 czerwone i 1 niebieska,
g) losowanie dwóch kul z urny, w której są 2 kule białe i 3 czerwone,
h) losowanie trzech osób z grupy pięcioosobowej,
i) losowanie ze zwracaniem dwóch liczb spośród liczb: 1, 2, 3, 4, 5,
j) losowanie bez zwracania dwóch liczb spośród liczb: 1, 2, 3, 4, 5.
12 lut 00:37
Janek191:
Np.
a) Ω = { 1,2,3,4 5,6}
c) Ω = { (1,1),(1,2),(1,3),(1,4),(1,5),(1,6), (2,1), ..., ( 6,5),(6,6) }
lub
Ω = { ( i, j) : i , j ∊ { 1,2,3,4,5,6} }
d) Ω = { (1,O),(2,O),(3,O),(4,O),(5,O),(6,O),(1,R),(2,R),(3,R),(4,R),(5,R),(6,R) }
O − wypadł orzeł R − wypadła reszka
f ) Ω = { b1,b2,b3,c1,c2, n }
g) Ω = { (b1,b2)(b1,c1),(b1,c2),(b1,c3),(b2,c1),(b2,c2),(b2,c3),(c1,c2),
( c1,c3),(c2,c3)}
h) Ω = { (A,B,C),(A,B,D),(A,B,E),(A,C,D),( A,C,E),(A,D,E),(B,C,D),(B,D,E),(B,C,E),(C,D,E) }
A,B,C,D, E − osoby
12 lut 01:48