Wyznacz wzór na ogólny wyraz tego ciągu.
Franciss: Suma n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego określana jest wzorem Sn=−3n2+6n. Wyznacz
wzór na ogólny wyraz tego ciągu.
12 lut 15:28
J:
S
1 = a
1 , oblicz a
1
a
2 = S
2 − S
1
12 lut 15:33
J: Oczywiście r = a2 − a1 , bo ciąg jest arytmetyczny.
12 lut 15:34
Franciss: A trochę więcej informacji na ten temat (bo z tego jestem słaby)
12 lut 16:13
Franciss:
12 lut 16:22
ZKS:
Można również skorzystać z tego że
Sn − Sn − 1 = an.
12 lut 16:22
Franciss: ZKS a jako an podstawiam wzór −3n2+6n?
12 lut 17:08
ZKS:
Masz policzyć an.
12 lut 17:26