g
pe.el: Wyznacz liczbę, o której wiemy, że suma sześcianu tej liczby i kwadratu liczby o 12 od niej
mniejszej jest równa 108.
11 lut 22:35
Ajtek:
x − szukana liczba.
x−12 wiadomo

x
3+(x−12)
2=108
Rozwiąż

.
11 lut 22:36
pe.el: x3+x2−24x−120=0 nie moge znaleźć pierwiastka ? ma ktoś pomysł
11 lut 22:38
wredulus_pospolitus:
po pierwsze ... masz źle wyznaczony wielomian
to co napisałeś ≠ to co napisał Ajtek
11 lut 22:39
Ajtek:
Szybki jesteś
wredulus 
.
11 lut 22:41
ZKS:
Wskazówka do zadania 108 = 8 + 100 = 23 + 102.
Spróbuj wykorzystać odpowiednie wzory skróconego mnożenia.
11 lut 22:41
Ajtek:
Cześć
ZKS 
.
11 lut 22:43
ZKS:
Cześć i czołem
Ajtek.
11 lut 22:44
Ajtek:
Coś taki uśmiany?
11 lut 22:47
ZKS:
Okej to będę płakał.

W sumie powinienem za chwilę mózg mi wypłynie przez sesje.
11 lut 22:48
Ajtek:
Nie płacz. Myślałem, że jest jakiś konkretny powód do uśmiania. Też się z chęcią pośmieję
11 lut 22:50
ZKS:
Cieszę się że Cię tutaj widzę to dobry powód do uśmiechu.
11 lut 22:53
Ajtek:
A miło mi

. Coś czuję, że chcesz wyłudzić jakąś piosenkę

.
11 lut 22:57
ZKS:
Hahaha.

Dedukcja opanowana to perfekcji.
11 lut 22:59
Ajtek:
To nie dedukcja, "znam" Ciebie i tyle
11 lut 23:03
11 lut 23:04
ZKS:
Dziękować.

Będę miał się przy czym uczyć.
11 lut 23:08
Ajtek:
A czego się uczysz w tej chwili?
11 lut 23:11
ZKS:
TRB (Technologia Robót Budowlanych) i trochę tego mam.
11 lut 23:25
Ajtek:
Powodzenia

. Nie dziękuj
11 lut 23:25
ZKS:
Dziek... znaczy nie dziękuję.

Oby zaliczyć i będę szczęśliwy.
11 lut 23:29
Ajtek:
To na 4*Z przedmiot?
11 lut 23:33
ZKS:
Nie ten tak mi się wydaje że się przyda.
11 lut 23:38
Ajtek:
No to nie oby zaliczyć, tylko zaliczyć na 100%
11 lut 23:47
ZKS:
Postaram się.
11 lut 23:49
Ajtek:
No dobra 98% też ujdzie
11 lut 23:50
11 lut 23:55
ZKS:
Ładnie ponad 23 minuty.
11 lut 23:56
Ajtek:
Przy tej piosence uczyłem się matmy w trudnych chwilach, koniec i od początku. Po godzinie
23−ciej, wychodziło

. Potrafiłem "wstać" w nocy i rozwiązać zadanie w pół śnie. Coś
istotnego nabazgrane rano, ale efekt był oczekiwany.
12 lut 00:01
ZKS:
Zobaczymy czy zadziała.

Jeszcze raz dziękuję i miłej nocki życzę.
12 lut 00:11
12 lut 00:14